Sokyně Davida se snížily. Nová osoba přichází a odmítá být favoritkou.

Sokyně Davida se snížily. Nová osoba přichází a odmítá být favoritkou.

Biatlonová sezóna je v plném proudu a fanoušci se mohou těšit na velké události, které ještě přijdou. Mezi favority patří Francouzka Julia Simonová a Nor Johannes Thingnes Bø, kteří obhajují celkový triumf v seriálu a bojují o pátý velký glóbus. Vrchol sezóny pak přijde v únoru, kdy se uskuteční mistrovství světa v Novém Městě na Moravě.

Česká biatlonistka Markéta Davidová se snaží potvrdit své postavení v elitní desítce a bojovat o stupně vítězů. I přes silnou konkurenci, kterou tvoří například Marte Olsbu Røiselandová, Tiril Eckhoffová, Denise Herrmannová-Wicková nebo Anais Chevalierová-Bouchetová, se Davidová nebojí nových výzev.

Mezi favoritky na ženské straně patří také Italka Lisa Vittozziová, Švédky Hanna a Elvira Öbergovy nebo Norka Ingrid Landmark Tandrevoldová. Na mužské straně by měli být největšími vyzyvateli Norové Sturla Holm Laegreid a Vetle Sjaastad Christiansen, Francouzi Quentin Fillon Maillet a Emilien Jacquelin nebo Švéd Sebastian Samuelsson. Nicméně, podle bývalého reprezentanta Michala Šlesingra, je nepravděpodobné, že by někdo dokázal Johannesovi Bøovi odebrat glóbus.

Norskou sílu ještě umocnil zákaz fluoru ve voscích, který může ovlivnit výkonnost biatlonistů. To ukazuje, jak je důležitá celková symbióza týmu a kvalitní vybavení.

Českou jedničkou v mužské kategorii je Michal Krčmář, který se po infekci cytomegalovirem v létě vrátil do formy. V týmu jsou také Jakub Štvrtecký, Jonáš Mareček, Mikuláš Karlík a Adam Václavík. U žen jsou vedle Davidové také Tereza Voborníková, Jessica Jislová, Lucie Charvátová a Tereza Vinklárková.

První závody se konají v švédském Östersundu, který je tradičním začátkem sezóny. Následně se Světový pohár přesune do rakouského Hochfilzenu a poté do švýcarského Lenzerheide. Vrchol sezóny přijde s mistrovstvím světa v Novém Městě na Moravě, které se koná po jedenácti letech.

Sezónu ukončí závody v americkém Soldier Hollow a kanadském Canmore, kde se uskuteční i závody s hromadným startem. I přes náročnost cestování a finanční náklady je důležité, aby se biatlon prezentoval a rozvíjel na různých kontinentech.

Biatlonová sezóna slibuje mnoho vzrušení a napínavých soubojů. Fanoušci se mohou těšit na skvělé výkony a boje o cenné body a medaile.