Soud rozhodne o boji o klíčové čtyři vteřiny olympijské medaile

Soud rozhodne o boji o klíčové čtyři vteřiny olympijské medaile

V odvolání, které Chilesová podala v pondělí, argumentuje tím, že sportovní arbitráž CAS při svém rozhodování odmítla vzít v úvahu videozáznam, který podle americké strany dokazuje, že protest proti výsledkům podala včas.

Chilesová původně obsadila v prostných páté místo, rozhodčí ale po přezkoumání uznali vyšší obtížnost jednoho z předvedených prvků a přehodnotili konečnou známku.

Díky tomu těsně předstihla Barbosuovou a při slavnostním ceremoniálu v Paříži převzala cenný kov spolu s vítěznou Brazilkou Rebecou Andradeovou a stříbrnou krajankou Simone Bilesovou.

CAS ale po odvolání rumunské výpravy rozhodl, že protest přišel čtyři vteřiny po minutovém limitu, a nařídil vrátit bronz rumunské reprezentantce. Verdikt potvrdil i Mezinárodní olympijský výbor (MOV).

Americká gymnastická federace předložila v odvolání arbitráži jiný záznam, na jehož základě chtěla dokázat, že trenérka Cécile Landiová limit na protest nepřekročila. Ten ale CAS zamítl a Američané oznámili, že se odvolají ke švýcarskému federálnímu soudu.

Podle právníků Chilesové předložený záznam „jednoznačně dokazuje“, že žádost o přezkoumání známky přišla včas.

V odvolání argumentují rovněž tím, že předseda poroty CAS, která o případu rozhodovala, Hamid Gharavi byl ve střetu zájmů.

„Pan Gharavi působil jako právní zástupce pro Rumunsko téměř deset let a aktivně zastupoval Rumunsko v době arbitráže CAS,“ upozornili zástupci americké gymnastky.

O slyšení CAS byla podle nich Chilesová vyrozuměna jen několik hodin před začátkem, což jí nedalo dostatek času na přípravu obhajoby.

„Postupy vedoucí k rozhodnutí poroty CAS byly od začátku do konce zásadně nespravedlivé a není překvapením, že vyústily v nespravedlivé rozhodnutí,“ uvedli právníci.

Zatím není jasné, za jak dlouho může soud o odvolání rozhodnout. Spor se může táhnout i roky.

Podle agentury Reuters by ale verdikt mohl padnout do čtyř až šesti měsíců.

Barbosuová už mezitím dodatečně svůj cenný kov dostala. Bronz si převzala necelé dva týdny po skončení soutěže v sídle Rumunského olympijského výboru.

Mohlo by váš zajímat: S rodičem po boku se dítě léčí lépe. Rozkládací křeslo u lůžka nestačí

Boj o klíčové čtyři vteřiny nekončí. Zapeklitý případ olympijské medaile vyřeší soud

V posledních dnech se ve světě sportu odehrává dramatický příběh, který se týká boje o olympijskou medaili v gymnastice. Americká gymnastka MyKayla Skinnerová se totiž rozhodla bojovat o své právo na bronzovou medaili, kterou jí byla odebrána kvůli údajnému pozdnímu podání protestu.

Skinnerová původně obsadila páté místo v soutěži, ale po přezkoumání rozhodčími byla posunuta na čtvrté místo a získala tak bronzovou medaili. Nicméně rumunská výprava podala protest s tím, že Skinnerová překročila časový limit na podání protestu.

Sportovní arbitrážní soud (CAS) rozhodl ve prospěch Rumunska a nařídil vrátit bronzovou medaili rumunské reprezentantce. Tato situace vyvolala rozruch a Americká gymnastická federace se rozhodla podat odvolání k švýcarskému federálnímu soudu.

Podle právníků Skinnerové je videozáznam, který předložili jako důkaz, jednoznačným dokladem toho, že protest byl podán včas. Navíc argumentují tím, že předseda poroty CAS byl ve střetu zájmů, protože dlouhodobě zastupoval Rumunsko v arbitrážních sporech.

Spor o olympijskou medaili tak bude pokračovat ve soudní síni a není jasné, jak dlouho celý proces potrvá. Podle odhadů by však verdikt mohl padnout do několika měsíců.

Tento příběh ukazuje, jak složité a kontroverzní mohou být rozhodnutí v oblasti sportovní arbitráže a jak důležité je dodržování pravidel a fair play. Budeme sledovat vývoj situace a uvidíme, jaký konec bude mít tento boj o klíčové čtyři vteřiny na olympijské scéně.