Soupeř Čechů na MS v obtížích: Předmět posměchu. Jak je možné, že se toto děje na takovéto úrovni?

Soupeř Čechů na MS v obtížích: Předmět posměchu. Jak je možné, že se toto děje na takovéto úrovni?

Norští hokejisté hrají elitní skupinu světového šampionátu nepřetržitě od roku 2006. Za tu dobu třikrát postoupili do čtvrtfinále. V mezinárodním žebříčku jim patří dvanáctá příčka za Slovenskem, Lotyšskem a Dánskem.

Dá se říct, že patří do širší světové špičky. Proto tak překvapila zpráva, že norské hokejové áčko si minimálně do konce roku nezahraje žádný zápas a ani neabsolvuje soustředění. Tamní svaz totiž za minulý rok přiznal ztrátu devět milionů norských korun (v přepočtu bezmála 19 milionů českých korun), o tři miliony více, než plánoval. Proto sáhl k drastickým opatřením. Rozloučil se s několika pracovníky a pro zbytek roku pozastavil činnost takřka všech reprezentací.

Výjimkou je dvacítka, která v prosinci rozehraje MS ve Švédsku, a ženské áčko. To nepřišlo o sraz díky speciální sponzorské smlouvě.

Seniorská reprezentace mužů, ke které směřuje většina pozornosti, však stojí. „Je to smutné. Smutné a nebezpečné pro budoucnost norského hokeje. Národní tým je naše vlajková loď,“ kroutil hlavou zkušený obránce Alexander Bonsaksen, který s Norskem absolvoval deset světových šampionátů.

„Je vám trochu trapné, když národní mužstvo v tak velkém sportu nedokáže v Norsku normálně fungovat,“ přidal pro televizi NRK útočník Mats Rosseli Olsen, který ve švédské lize dlouhé roky nastupuje za Frölundu.

Nepříjemnou novinku se dozvěděl právě od klubových spoluhráčů. „Teď jsme jim pro smích,“ podotkl.

Rozčarovaný je také trenér norské reprezentace, Švéd Tobias Johansson. „Nenapadlo mě, že je to až tak špatné,“ hlásil stanici TV 2 s tím, že chybějící mezinárodní konfrontace jeho partu negativně poznamená. Ještě víc se pak bojí o rozvoj mladých hráčů.

„Dále to uškodí vztahům s ostatními zeměmi. Petter Salsten (generální manažer norské reprezentace, pozn. red.) v posledních letech tvrdě pracoval na tom, abychom v přípravě čelili lepším protivníkům,“ poznamenal Johansson.

Ke konci minulého roku testovali Norové své schopnosti proti Lotyšům, Dánům a Slovákům, letos mají smůlu.

„Jsem také zvědavý, jestli příští rok znovu potkáme zemi jako Slovensko a Lotyšsko, nebo to budou Itálie či Maďarsko,“ dodal trenér Johansson.

Pošramocenou pověst už norský hokej, zdá se, má. „Jsem úplně v šoku, že něco takového se na téhle úrovni může stát,“ řekl den