Southgate opouští anglickou lavičku po získání druhého evropského stříbra.

Southgate opouští anglickou lavičku po získání druhého evropského stříbra.

„Je čas na změnu a na novou kapitolu. Nedělní finále v Berlíně proti Španělsku bylo mým posledním zápasem v roli trenéra anglické reprezentace,“ uvedl třiapadesátiletý kouč.

Anglie v nedělním finále ME podlehla Španělsku 1:2. Před třemi lety prohrála v souboji o evropský titul s Itálií na penalty, v roce 2018 postoupila na MS do semifinále. Jediným anglickým zlatem z velkého turnaje tak zůstal triumf na domácím mistrovství světa z roku 1966.

„Bylo pro mne nesmírnou ctí hrát za Anglii a trénovat ji. Znamenalo to pro mne všechno a dával jsem tomu všechno,“ řekl někdejší obránce Southgate, který od roku 2016 vedl anglický tým ve 102 utkáních.

Navzdory postupu do finále ME byl jeho tým za herní projev velkou část turnaje pod palbou kritiky.

Svaz chce nyní co nejdříve vybrat nového kouče. „Proces jmenování Garethova nástupce už začal. Liga národů začíná v září, může to být i dočasné řešení,“ prohlásil ředitel asociace Mark Bullingham.

Gareth Southgate, dlouholetý trenér anglické fotbalové reprezentace, oznámil po nedělním finále Mistrovství Evropy, ve kterém jeho tým podlehl Španělsku, že odchází z lavičky národního týmu. Třiapadesátiletý kouč uvedl, že je čas na změnu a novou kapitolu v jeho kariéře.

Anglie se v nedělním finále ME musela smířit s porážkou 1:2 proti Španělsku. Tým pod vedením Southgatea již v minulosti dosáhl úspěchů, jako bylo postup do semifinále MS v roce 2018 nebo účast ve finále Eura před třemi lety. Nicméně jediným zlatem z velkého turnaje zůstává pro Anglii triumf z domácího mistrovství světa v roce 1966.

Gareth Southgate uvedl, že trénování anglické reprezentace bylo pro něj nesmírnou ctí a dával do toho vše. Navzdory postupu do finále byl jeho tým kritizován za herní projev během turnaje.

Nyní se anglický fotbalový svaz chystá co nejdříve vybrat nového trenéra. „Proces jmenování nástupce Garetha již začal. Liga národů začíná v září, takže to může být i dočasné řešení,“ uvedl ředitel asociace Mark Bullingham.

Gareth Southgate se tak loučí s anglickou reprezentací po šesti letech a 102 odehraných zápasech. Jeho odchod z lavičky národního týmu znamená začátek nové éry pro anglický fotbal.