Španělský fotbalový tým Girona získává finanční podporu od šejků, ale s rozvahou, a Xavi hovoří o možnosti získání titulu.

Španělský fotbalový tým Girona získává finanční podporu od šejků, ale s rozvahou, a Xavi hovoří o možnosti získání titulu.

Girona, malý španělský fotbalový klub, se v posledních letech dostal do povědomí díky svému spojení s City Football Group (CFG), která vlastní kluby jako Manchester City, New York City a Melbourne City. I přes finanční podporu ze Spojených arabských emirátů se Girona neprosadila mezi španělskou elitou a po dvou letech mezi nejlepšími týmy sestoupila. Nicméně letos se klub překvapivě dostal na první místo španělské ligy.

Girona je momentálně na čele tabulky s náskokem dvou bodů před druhým Realem Madrid a sedmi bodů před Barcelonou. I přes to, že klub nemá na soupisce hvězdná jména, dokázal se prosadit díky kombinaci mladých talentů a zkušených hráčů. Nejlepším střelcem týmu je Ukrajinec Viktor Cygankov, který vstřelil již osm gólů.

Srovnání s anglickým klubem Leicester City, který před osmi lety vyhrál Premier League, je na místě. I tehdy byl klub považován za outsidera, ale dokázal se prosadit až k titulu. Girona sice k tomu má ještě daleko, ale její úspěch ukazuje, že ve fotbale je všechno možné.

Klub se momentálně nachází na historicky nejvyšší pozici a i když trenér Míchel nechce mluvit o boji o titul, fanoušci jsou nadšení. Girona se dokázala vyrovnat i s tím, že jako první tým v aktuálním ročníku La Ligy dokázala otočit zápas, ve kterém inkasovala jako první.

Debaty o tom, zda Girona může bojovat o titul, jsou možná předčasné, ale momentálně je klub nejúspěšnějším týmem v porovnání s nejlepšími pěti evropskými ligami. S 41 body na kontě překonala hranici 40 bodů jako první z těchto klubů.

Girona je důkazem toho, že ve fotbale není nic nemožného. I malý klub s omezenými finančními prostředky může překvapit a dostat se na vrchol. Ať už se Girona dostane kamkoliv, její úspěch bude inspirovat další kluby a ukázat, že fotbal je stále plný překvapení.