Sparta čelí možnému souboji s týmem Bialystok a rumunskými soupeři, zatímco Slavia se připravuje na setkání s Mourinhem a jeho novým klubem.

Sparta čelí možnému souboji s týmem Bialystok a rumunskými soupeři, zatímco Slavia se připravuje na setkání s Mourinhem a jeho novým klubem.

Sparta má při losu 2. předkola Ligy mistrů na výběr z 12 variant a narazit může například na polský Bialystok.

Coby český šampion zasáhne do mistrovské části kvalifikace a nasazena bude pouze ve 2. předkole.

Až na Bialystok, v jehož kádru je i bývalý letenský obránce Michal Sáček, vzejde dalších 11 soupeřů z dvojzápasů 1. předkola. Papírově nejsilnější se zdá rumunský šampion FCSB.

Letenští by na cestě do hlavní fáze Ligy mistrů, kterou naposledy hráli v sezoně 2005/06, museli přejít přes tři soupeře. V případném 3. a závěrečném předkole už by nasazeni nebyli.

Slavia vstoupí do kvalifikace o předkolo později, jako vicemistr bude hrát nemistrovskou část a díky příznivému vývoji v závěru této sezony začne až ve 3. předkole.

Červenobílí by museli na cestě do hlavní fáze zdolat dva soupeře a už teď mají jistotu, že by v obou případech byli nasazeni.

Ve 3. předkole mají na výběr ze čtyř variant. Los jim může přisoudit nizozemské Twente s českým reprezentantem Michalem Sadílkem, belgický Union Saint-Gilloise či vítěze dvou soubojů 2. předkola, v němž jsou Dynamo Kyjev, Partizan Bělehrad, Lugano a Fenerbahce Istanbul, které převzal slavný trenér José Mourinho.

Loni na podzim se červenobílí utkali s AS Řím, když italský velkoklub ještě vedl právě portugalský stratég.

Také Plzeň má jistotu, že bude po celou kvalifikaci nasazena. Viktoria obsadila v uplynulé ligové sezoně třetí místo a přešla na ni účast ve 3. předkole Evropské ligy poté, co se vítězem domácího poháru stala mistrovská Sparta.

Západočeši dostanou úvodního soupeře ze sedmi variant. Pevně danými možnými protivníky jsou ukrajinský Kryvbas a Servette Ženeva, přes kterou Plzeň postoupila letos ve vyřazovací fázi Konferenční ligy.

Jako vítěze 2. předkola může Viktorii los přisoudit Trabzonspor, Rijeku či Cercle Bruggy. Západočeši by případně byli nasazeni i v závěrečném předkole.

Zbylí dva čeští pohároví zástupci Baník Ostrava a Mladá Boleslav si zahrají kvalifikaci Konferenční ligy a oba do ní vstoupí ve 2. předkole.

Stejně jako Sparta, Slavia a Plzeň budou na úvod mezi nasazenými. Možných variant soupeřů mají 43, mnozí musejí přejít přes 1. předkolo. UEFA před losem rozdělí týmy do skupin a zúží možnosti.

V případném 3. i závěrečném předkole už by Baník i Boleslav figurovaly mezi nenasazenými.

Česko se vrátí k pěti pohárovým zástupcům po dvou letech. Formát soutěží UEFA projde od nadcházející sezony změnou, nebudou se již hrát ve skupinách, ale jako jedna liga se všemi týmy.

Česko nečekaně zakončilo uplynulý ročník na 10. příčce v žebříčku koeficientů, což znamená pro přespříští sezonu jisté místo v hlavní fázi Ligy mistrů.

Nadcházející sezonu začnou tuzemské kluby rovněž jako desáté se ztrátou pouhých 0,050 bodu na deváté Turecko a s náskokem téměř pěti bodů na jedenáctý Izrael.

Los 2. předkola pohárů se uskuteční 19. června, 3. předkolo se bude losovat 22. července.

Sparta může narazit na Bialystok či Rumuny. Na Slavii číhá Mourinho už s novým klubem

Sparta Praha se připravuje na účast v 2. předkole Ligy mistrů, kde má na výběr z 12 možných soupeřů. Mezi potenciálními protivníky se nachází například polský tým Bialystok. Český šampion vstoupí do kvalifikace až ve 2. kole a bude nasazen pouze zde.

Kromě Bialystoku může Sparta narazit i na rumunského mistra FCSB, který patří mezi papírově nejsilnější týmy v této fázi soutěže. Pro Letenské by cesta do hlavní fáze Ligy mistrů znamenala překonání tří soupeřů, přičemž ve 3. předkole by už nebyli nasazeni.

Naopak Slavia Praha vstoupí do kvalifikace později, a to až ve 3. předkole, díky svému umístění jako vicemistr ligy. Slavia by musela zdolat dva soupeře a má jistotu, že by byla nasazena v obou případech. Ve 3. předkole má na výběr ze čtyř variant, mezi možnými soupeři jsou například nizozemský Twente s českým reprezentantem Michalem Sadílkem nebo belgický Union Saint-Gilloise.

Plzeň má jistotu nasazení po celou kvalifikaci a může narazit na různé týmy jako Trabzonspor, Rijeku nebo Cercle Bruggy. Západočeši by byli nasazeni i v závěrečném předkole, pokud by se do něj probojovali.

České pohárové zástupci Baník Ostrava a Mladá Boleslav se zúčastní kvalifikace Konferenční ligy a oba začnou ve 2. předkole. Stejně jako Sparta, Slavia a Plzeň budou i oni na začátku mezi nasazenými týmy.

České kluby se vracejí k pěti pohárovým zástupcům po dvou letech a formát soutěže UEFA se od nadcházející sezony změní. Česko skončilo minulý ročník na 10. místě v žebříčku koeficientů, což znamená jisté místo v hlavní fázi Ligy mistrů pro příští sezonu.

Los 2. předkola pohárů se uskuteční 19. června a 3. předkolo bude losováno 22. července. Sledujte, jak se české týmy budou prosazovat v evropských pohárech a jaké soupeře budou muset překonat na cestě za úspěchem.