Sparta prohrála s Sigmou navzdory přesilovce v závěru zápasu.

Sparta prohrála s Sigmou navzdory přesilovce v závěru zápasu.

Sparťané vedli od 12. minuty zásluhou Victora Olatunjiho. V rozmezí 68. až 78. minuty však otočili skóre prvními trefami v české lize Yunusa Muritala a střídající Jan Fiala, za dalších sedm minut přidal další gól Filip Zorvan.

Poté uviděl druhou žlutou kartu hostující Jáchym Šíp, který na hřišti vydržel necelou čtvrthodinu. Střídající Ermal Krasniqi snížil, ale ani ve více než osmiminutovém nastavení úřadující mistři porážku neodvrátili.

V lize prohrála Sparta po 19 utkáních. V dalším kole se představí na Slavii. Letenští v šestnáctém soutěžním zápase v sezoně poprvé prohráli a nevyšla jim generálka na úterní duel Ligy mistrů ve Stuttgartu. Sigma se bodově dotáhla na třetí Plzeň, Viktoria ale sehrála o duel méně.

Už ve čtvrté minutě skóroval sparťan Haraslín, kvůli ofsajdu ale branka neplatila. Za dalších osm minut se domácí dočkali po povedené akci. Brankář Vindahl rychlým nákopem našel Birmančeviče a srbský křídelník odcentroval před branku na nabíhajícího a přesně hlavičkujícího Olatunjiho. Nigerijský útočník vstřelil šestý gól v sezoně, z toho třetí v nejvyšší soutěži.

Domácí k ničemu Hanáky nepustili a tlačili se za zvýšením náskoku, Birmančevič však zpoza šestnáctky přestřelil. Další šanci si úřadující mistři v úvodním dějství nevypracovali.

Po změně stran Ryneš zpoza vápna napálil břevno. V 68. minutě hosté, kteří kvůli kartám postrádali nejlepšího ligového střelce Klimenta, nečekaně srovnali. Vitík podběhl centrovaný míč, ten se odrazil k Muritalovi a nigerijský útočník se zblízka nemýlil.

O 10 minut později se výrazně podílel na obratu hostů. Vitík na vlastní polovině ztratil míč a Sigma se dostala do rychlého přečíslení, které Muritala vyřešil nahrávkou před branku na zakončujícího Fialu.

Sparta se nadechovala k závěrečnému náporu, jenže v 85. minutě Zelený nezpracoval míč po autovém vhazování Wiesnera a Zorvan zakončil do prázdné branky.

Těsně před koncem základní hrací doby byl vyloučen Šíp, Krasniqi snížil přízemní střelou a dal svému týmu naději na vyrovnání. To už se však Spartě nepovedlo a poprvé od září 2012 a sérii devíti utkání doma v lize Olomouci podlehla.

10. kolo první fotbalové ligy:

Sparta Praha – Sigma Olomouc 2:3 (1:0)

Branky: 12. Olatunji, 90.+1 Krasniqi – 68. Muritala, 78. Fiala, 85. Zorvan. Rozhodčí: Berka – Vlček, Machač – Szikszay (video). ŽK: Laci, Haraslín – Muritala, Šíp, Sláma, Janotka (trenér), Stoppen. ČK: 89. Šíp. Diváci: 16.538.

Sparta: Vindahl – Vitík, Panák (85. Krasniqi), Zelený – Preciado (61. Wiesner), Kairinen, Laci (85. Sadílek), Ryneš – Birmančevič (61. Tuci), Haraslín – Olatunji (71. Rrahmani). Trenér: Friis.

Olomouc: Stoppen – Hadaš, Pokorný, Král, Sláma – Breite, Spáčil (90.+4 Langer) – Vodháněl (61. Fiala), Zorvan (90.+4 Vraštil), Mikulenka (76. Šíp) – Muritala. Trenér: Janotka.

V nedávném zápase první fotbalové ligy se střetly týmy Sparty Praha a Sigmy Olomouc. Sparťané vedli od 12. minuty díky gólu Victora Olatunjiho, ale Sigma dokázala během 10 minut otočit skóre. Nejprve se trefil Yunus Muritala a poté Jan Fiala, následně Filip Zorvan. Sparťané se snažili reagovat, ale i přes snížení Ermala Krasniqiho a následnou přesilovku se jim nepodařilo zvrátit vývoj zápasu.

Jedním z klíčových momentů utkání bylo vyloučení hostujícího hráče Jáchyma Šípa těsně před koncem základní hrací doby. I přes snížení Krasniqiho na konečných 2:3 se Sparťanům nepodařilo vyrovnat a utkání skončilo vítězstvím Sigmy Olomouc.

Tímto výsledkem Sparta prohrála po 19 utkáních v lize a musí se připravit na další zápas proti Slavii. Sigma se bodově dotáhla na třetí Plzeň a ukázala, že má potenciál konkurovat i silným týmům jako je Sparta Praha.

Celkově byl zápas plný emocí a dramatických momentů, které diváky jistě neomrzely. Sparťané se nyní musí soustředit na další zápasy a snažit se vrátit na vítěznou vlnu. Sigma Olomouc naopak může být spokojena s výkonem a pokračovat ve svém úspěšném tažení v lize.