Sparta ztratila v Záhřebu proti Dinamu se skóre 1:3 po nedostatečné obraně.

Sparta ztratila v Záhřebu proti Dinamu se skóre 1:3 po nedostatečné obraně.

Včera se na stadionu Maksimir v Záhřebu odehrálo první utkání 4. předkola fotbalové Evropské ligy mezi týmy Dinamo Záhřeb a Sparta Praha. Domácí Dinamo nakonec zvítězilo 3:1.

Sparta se ujala vedení v 39. minutě z penalty, kterou proměnil Ladislav Krejčí. Ovšem před koncem prvního poločasu srovnal stav Dario Špikič a po necelé hodině hry dokonal obrat Dino Perić. Třetí branku přidal domácí Luka Ivanušec. Trenér domácího týmu Sergej Jakirović tak prožil vítěznou premiéru.

Sparta nedokázala porazit Dinamo ani ve třetím soutěžním utkání. V sezoně 2008/09 dvakrát remizovala s Dinamem v prvním kole Poháru UEFA (dnešní Evropské ligy), ale díky pravidlu o gólech vstřelených na hřišti soupeře se probojovala do skupiny.

Oba týmy se dostaly do 4. předkola Evropské ligy po neúspěchu v kvalifikaci Ligy mistrů. Dinamo ve 2. předkole nestačilo na Astanu a poté na AEK Atény, zatímco Sparta neuspěla v dramatické domácí odvetě na penalty s FC Kodaň.

V brance Dinama chyběl kapitán Livaković, který je na odchodu do Fenerbahce Istanbul. Nahradil ho Nevistić, pro kterého to byl soutěžní debut v sezoně. Trenér Sparty Priske postavil očekávanou sestavu, pouze na pozici útočníka dostal překvapivě přednost Olatunji na úkor Kuchty. Nigerijský hráč si připsal první start za Spartu v zahajovací jedenáctce.

Domácí tým zahrozil už po necelých dvou minutách, ale rychlý protiútok skončil na tyči. Poté se dlouho nic zajímavého nedělo, až v 36. minutě Perić zahrál rukou ve vápně a rozhodčí nařídil pokutový kop. Krejčí ho proměnil a Sparta šla do vedení.

Před koncem první půle ale hosté o vedení přišli. Špikič zakončil rychlý protiútok a vyrovnal stav. V druhém poločase dokázalo Dinamo otočit skóre. Nejprve Perić a poté Ivanušec zvýšili na 3:1. Sparta se už nedokázala vrátit do zápasu a tak Dinamo slavilo vítězství.

Sparta nedokázala zvítězit v pohárech posedmé za sebou a od sezony 2012/13 nevyhrála venku v předkolech pohárů 17 utkání v řadě. Dinamo doma s českými týmy neprohrálo ani pátý zápas.

Další zápasy 4. předkola Evropské ligy skončily následovně: Haecken – Aberdeen 2:2, Ludogorec Razgrad – Ajax Amsterdam 1:4, Olimpija Lublaň – Karabach 0:2, Saint-Gilloise – Lugano 2:0, Slovan Bratislava – Aris Limassol 2:1, Klaksvik – Sheriff Tiraspol 1:1.