Stan Wawrinka se stal obětí neomluvitelné chyby rozhodčího, kterou nikdo neupozornil.

Stan Wawrinka se stal obětí neomluvitelné chyby rozhodčího, kterou nikdo neupozornil.

Cobolli a Wawrinka spolu ve druhém kole šanghajského podniku sehráli bitvu vynikající kvality, bohužel ji ale výrazně ovlivnila unikátní chyba umpirového rozhodčího.

První dva dlouhé sety nenabídly ani jeden brejk a rozhodovaly až zkrácené hry za stavu 6:6.

Nejprve uspěl devětatřicetiletý Švýcar, žebříčkový favorit z Itálie ale dokázal reagovat. A tak rozhodovala třetí sada. 

Hned v jejím úvodu se italský tenista dočkal jediného brejku, kterým celé utkání rozhodl. Jenže vůbec k němu nemuselo dojít, kdyby kdokoli z protagonistů utkání zaznamenal hrubou chybu sudího Bernardese.

První výměnu druhého gamu vyhrál Wawrinka a španělský sudí správně do mikrofonu zahlásil stav 15:0.

Jenže poté rychle řešil něco jiného, do vysílačky hlásil pokyn pro pořadatele, aby ve volné chvíli přinesli Cobollimu elektrolyty, a úvodní fiftýn zapomněl zanést do elektronického systému.

Když o chvíli později vyhrál Cobolli další míč, nezahlásil Bernardes 15:15, ale 0:30. Na chybu v tu chvíli neupozornili ani hráči, a tak celá hra došla až ke klíčovému úspěchu dvaadvacetiletého Itala.

Wawrinka měl v dalším průběhu šanci vzít si ztracené podání zpět, ale zahodil tři brejkboly za sebou a vzteky rozmlátil raketu, za což mu Bernardes v duchu pravidel udělil varování.

Po utkání se ani jeden z hráčů k chybě sudího nevyjádřil, Wawrinka – aktuálně až 236. hráč světového žebříčku – pouze na sociální síti X bez komentáře sdílel videozáznam inkriminovaného momentu. 

Vítěz zápasu Cobolli zase vyjadřoval soupeři velký respekt.

„On je legendou našeho sportu, bylo pro mě nesmírnou ctí proti Stanovi nastoupit,“ řekla světová třicítka po postupu do třetího kola, kde se postaví dalšímu tenisovému gigantovi, Novaku Djokovičovi.

„Jsem z toho vyjevený. Jak se taková chyba může vůbec stát a jak to, že ji nikdo neopraví? Podle mě je to neomluvitelné,“ vyjádřil se ke kontroverzi slavný trenér Brad Gilbert.

Nyní se čeká na oficiální vyjádření šanghajského turnaje.

Omyl sudího Bernardese dal vzpomenout na podobnou situaci z Basileje 2011, u které byl shodou okolností také Wawrinka. Tehdy ale jeho soupeř a krajan Roger Federer rozhodčího opravil a učinil spravedlnosti zadost.

V minulém týdnu se ve druhém kole šanghajského tenisového turnaje odehrála bitva mezi Cobolli a Wawrinkou, která byla poznamenána neuvěřitelnou chybou rozhodčího. Oběma hráčům se podařilo udržet své podání v prvních dvou setech, které rozhodovaly zkrácené hry. Nicméně ve třetím setu se italský tenista Cobolli dostal k jedinému brejku, který nakonec rozhodl o vítězi zápasu.

Chyba rozhodčího však zásadně ovlivnila průběh zápasu. Po prvním výměně druhého gamu, kdy Wawrinka vyhrál a sudí správně ohlásil stav 15:0, se rozhodčí Bernardes zaměřil na něco jiného a zapomněl zaznamenat skóre do elektronického systému. Když poté Cobolli získal další míček, Bernardes nesprávně ohlásil skóre 0:30 místo 15:15. Ani hráči si nevšimli této chyby a tak se celá situace vyřešila ve prospěch italského tenisty.

Wawrinka měl následně šanci vrátit si ztracené podání, ale zahodil tři brejkboly za sebou a projevil svou frustraci tím, že rozbil raketu. Po zápase se ani jeden z hráčů nevyjádřil k chybě rozhodčího, ale na sociální síti sdílel Wawrinka videozáznam inkriminovaného okamžiku.

Vítěz zápasu Cobolli vyjádřil respekt ke svému soupeři Wawrinkovi a označil ho za legendu tenisového sportu. Kontroverzní situace vyvolala diskuzi mezi tenisovými fanoušky a trenéry, kteří označili chybu rozhodčího za neomluvitelnou.

Nyní se čeká na oficiální stanovisko šanghajského turnaje k této kontroverzi. Tato chyba připomněla podobnou situaci z Basileje v roce 2011, kde byl opět účastníkem Wawrinka. Tehdy však jeho soupeř Roger Federer opravil chybu rozhodčího a učinil spravedlnosti zadost.