Staněk hledá finanční prostředky na účast v formuli 2 i mezi fanoušky

Staněk hledá finanční prostředky na účast v formuli 2 i mezi fanoušky

Český jezdec Roman Staněk, který se umístil na pátém místě ve školních formulích, začal letos jezdit v sérii F2. V barvách týmu Trident se mu ale začátek sezony příliš nedaří. Zatím získal pouze jediný bod za osmé místo ve sprintu v Baku. Od té doby se bodově prosadil jen pětkrát, nejlépe skončil pátý ve sprintu na Red Bull Ringu.

Nejúspěšnější víkend si zatím užil na začátku sezony v Monze. Ve kvalifikaci skončil třetí, což mu zajistilo osmé místo ve sprintu a desáté místo v hlavním závodě. Před posledním podnikem v Abú Dhabí má na svém kontě 15 bodů a momentálně se nachází na 18. místě v průběžném pořadí.

V konkurenci mladých jezdců usilujících o pozornost šéfů F1 není snadné se prosadit. Kromě talentu jsou důležité (někdy i hlavní) peníze. A právě na ně má Staněk nedostatek. „Na jednu sezonu máme rozpočet okolo 60 milionů korun. Takový roční rozpočet je podobný tomu, který mají i některé prvoligové fotbalové kluby v Česku,“ vysvětlil 19letý jezdec.

Na rozdíl od pilotů formule 1 si junioři musí platit všechno. „Největší část peněz jde na to, abych vůbec mohl za nějaký tým jezdit, a dále se platí za cestování, hotely nebo i za poškození formule. Dokonce ani nezáleží na tom, zda do někoho narazím já, nebo někdo narazí do mě,“ objasnil Staněk.

Dostat se na vrchol motoristického sportu stojí velké peníze a za jezdcem musí stát silný sponzor. V Staněkově případě je to jeho otec Roman Staněk starší, úspěšný podnikatel. Ale ani jeho zdroje nejsou nekonečné. „Opravdu mě na motorsportu tahle stránka štve a je ohromně těžké sehnat peníze. Moje kariéra už dodnes mého otce stála asi 300 milionů korun,“ vysvětlil Staněk junior.

Protože právě z finančních důvodů je pokračování kariéry českého jezdce v doprovodném seriálu formule 1 ohrožené, obrátil se na své příznivce. „Hodně fanoušků mi psalo a říkalo, že by mi rádi nějak pomohli příspěvkem, tak jsme s mým týmem vytvořili web, kde to půjde. Každý, kdo mi pomůže, dostane malé poděkování a bude mít šanci získat některou z cen jako moji helmu nebo rukavice z této sezony,“ vysvětlil svůj projekt vítěz jednoho závodu formule 3.

Vedle možnosti mít své jméno na Staněkově monopostu crowdfundingová akce slibuje slosování o exkluzivní ceny a také možnost navštívit závody v následujícím ro