Stanislav Fousek poskytl vyjádření ohledně trenérů Šilhavého a Baráka a reagoval na spekulace, které se objevily v médiích.

Stanislav Fousek poskytl vyjádření ohledně trenérů Šilhavého a Baráka a reagoval na spekulace, které se objevily v médiích.

Česká fotbalová reprezentace se před posledními dvěma zápasy kvalifikace soustředí na to, aby postoupila na nadcházející Euro v Polsku a Moldavsku. Spekulace o budoucnosti trenéra Jaroslava Šilhavého a jeho případných nástupcích však momentálně neřeší. Na tiskové konferenci přiznal týmový manažer Dušan Fousek, že není překvapen tím, že se do týmu pro listopadová utkání zatím nevrátil záložník Antonín Barák.

Český tým se před posledními dvěma zápasy kvalifikace nachází na postupovém druhém místě za vedoucí Albánií a k účasti na šampionátu v Německu mu stačí na závěr porazit doma Moldavsko. I dvě remízy by pravděpodobně reprezentanty poslaly na mistrovství. „Jednoznačným cílem zůstává postup na Euro, důvody jsou zřejmé – prestižní, sportovní, finanční. Myslím, že si to všichni uvědomují, že se na to realizační tým připravuje,“ řekl Fousek na tiskové konferenci po zasedání výkonného výboru.

Šilhavý se před posledními zápasy soustředí na přípravu a organizaci. „Není třeba vytvářet nějaké nadstandardy, protože každý si velmi dobře uvědomuje, o co nám jde. Nemám zatím pocit, že by kdokoliv cokoliv podcenil. Tím myslím i přípravu a organizaci těch dvou zápasů,“ dodal.

Po prohře 0:3 v Albánii byla Šilhavého pozice v ohrožení, ale výkonný výbor ho potvrdil ve funkci i na závěr kvalifikace. Zároveň byla mírně upravena smlouva s trenérem, která vyprší 30. listopadu s možností oboustranné opce. Není tedy zatím zcela jisté, zda by Šilhavý v případě postupu vedl mužstvo i na šampionátu v příštím roce. Některá média spekulují o možných trenérských nástupcích, například o kouči Slovácka Martinu Svědíkovi.

„Myslím, že k práci médií patří občas i spekulovat. Jsem rád, že jsou i seriózní média, která nespekulují. Chci zdůraznit nejpodstatnější fakta – do těch dvou zápasů vede národní mužstvo trenér Šilhavý se svým realizačním týmem a jsme připraveni a odhodláni udělat vše pro postup,“ řekl Fousek. „Pro jakékoliv spekulace, co bude nebo nebude, jak by mohlo nebo nemohlo být, teď není prostor. Musíme udělat maximum, abychom zvládli Polsko a Moldavsko a dostali se do Německa,“ dodal.

Fousek také zmínil plánovanou schůzku mezi Šilhavým a záložníkem Barákem, který od června nebyl v nominaci kvůli