Statistické anomálie Fruhvirtové, které zapsaly její jméno do dějin světa tenisu

Statistické anomálie Fruhvirtové, které zapsaly její jméno do dějin světa tenisu

Mladá česká tenistka Brenda Fruhvirtová opět vzbudila pozornost na tenisové scéně. Na Australian Open si připsala vítězství v prvním kole grandslamového turnaje. Přestože je až 110. hráčkou světa, porazila o patnáct let starší Rumunku Anu Bogdanovou, která je 66. hráčkou žebříčku WTA.

Toto vítězství navazuje na úspěch, kterého dosáhla před týdnem v Aucklandu, kde si připsala první výhru na hlavním okruhu a porazila hráčku z první stovky žebříčku. Fruhvirtová se tak stala druhou nejmladší dívkou, která vyhrála zápas v hlavní soutěži Australian Open od Coco Gauffové v roce 2020.

Gauffová, která je jednou z největších hvězd budoucnosti, se s Fruhvirtovou setkala právě v Aucklandu. „Znám ji asi od jejích deseti let. Kdysi jsme spolu trénovaly ve Francii ve stejné akademii s Patrickem Mouratoglouem. Je skvělé ji vidět na tour a jsem si jistá, že to dotáhne daleko,“ uvedla Gauffová.

Fruhvirtová potvrdila slova Gauffové. Stejně jako před rokem dokázala projít kvalifikací a ve druhém kole musela odvracet mečbol. „Pro případ, že byste žili někde v jeskyni a nevěděli to, Brenda Fruhvirtová je skutečně něco výjimečného,“ napsal na sociální síti tenisový magazín The Tennis Letter.

Svět tenisu překvapil způsob, jakým Češka proti Rumunce došla k vítězství. Statistiky totiž na první pohled vůbec neodpovídají výsledku 2:6, 6:4, 6:3. Fruhvirtová v duelu udělala 43 nevynucených chyb, o dvě více než soupeřka. Bogdanová navíc dominovala i ve vítězných míčích, trefila jich třiatřicet oproti pouhým patnácti z rakety české hráčky.

Nepomohla jí ani větší aktivita, u sítě se objevila ve 24 výměnách s úspěností 46 procent, Fruhvirtová se na volej vypravila pouze pětkrát a vyplatilo se jí to jen ve dvou případech. Přesto našla díky své bojovnosti cestu k triumfu a může se těšit na očekávaný souboj s obhájkyní titulu Arynou Sabalenkovou.

„Bojovala jsem až do konce. Dnes to pro mě nebylo jednoduché, měla jsem problémy se zápěstím. Obzvlášť mě bolelo v prvním setu. Samozřejmě se na to nechci vymlouvat, ale bylo to pro mě velmi náročné,“ cituje Fruhvirtovou web Tenisovýsvět.cz.

Fruhvirtová je jednou ze tří symbolů povstání šestnáctiletých teenagerů na letošním Australian Open. Do druhého kola postoupila také mladá Ruska Alina Kornějevová. V této