Strach Poláků z Čechů: Legenda o ukradené orlici, která vzbuzuje smích

Strach Poláků z Čechů: Legenda o ukradené orlici, která vzbuzuje smích

Polští fotbalisté mají před sebou důležitý zápas proti České republice v rámci kvalifikace na mistrovství Evropy. Poláci se nacházejí ve skupině E, ve které se nachází také Češi, Moldavsko, Albánie a Faerské ostrovy. Před začátkem kvalifikace byli Poláci považováni za favority skupiny, ale jejich výkony zatím nebyly příliš přesvědčivé.

Poláci začali kvalifikaci porážkou 1:3 na Letné proti České republice a od té doby vyhráli pouze jednou proti Albánii a dvakrát proti Faerským ostrovům. Před posledním zápasem proti Čechům potřebují nutně vyhrát a doufat, že Češi zaváhají proti Moldavsku. Je však pravděpodobnější, že o postup na mistrovství Evropy budou Poláci bojovat až v březnu v play off pro nejlepší nekvalifikované týmy z Ligy národů.

Situace je pro Poláky ostudná a někteří bývalí reprezentanti se nechápavě vyjadřují k výkonům týmu. Grzegorz Lato, bývalý reprezentant a dvojnásobný bronzový medailista z mistrovství světa, uvedl, že to vypadá mizerně. Kritizuje také chování některých hráčů, kteří podle něj do reprezentace jezdí jen proto, aby si zahráli a vrátili se zpět do klubu.

Polští fotbalisté mají ve svém týmu hráče z elitních klubů jako Barcelona, Arsenal, Juventus nebo Neapol, ale jejich souhra v národním týmu je zatím slabá. Portugalský trenér Fernando Santos byl odvolán a nahradil ho Michal Probierz. Ten začal výhrou na Faerských ostrovech, ale remíza s Moldavany tým opět dostala do zoufalé situace.

Bývalý obránce Michal Kozminski vyjádřil obavy před zápasem s Českou republikou. Podle něj je Polsko slabé v defenzivě a nemůže si dovolit nechat doma hráče jako je útočník Arkadiusz Milik z Juventusu. Kozminski také upozornil na to, že i když se Poláci nacházejí ve špatné situaci, nebudou to chtít vypustit a jednoduše darovat Čechům.

Zápas mezi Polskem a Českou republikou se odehraje na Národním stadionu ve Varšavě a bude sledován téměř 60 tisíci diváky.