Straka vzpomíná na svou práci jako básník a vášnivý fotbalista

Straka vzpomíná na svou práci jako básník a vášnivý fotbalista

František Ježek – trenér, který změnil Spartu

S příchodem Františka Ježka se ve Spartě všechno změnilo. Měli jsme obrovský respekt k němu, on k nám. Nastartoval úplně jiný způsob tréninku, přístupu a konkurence mezi námi. Dokázal být tvrdý, ale zároveň strašně moc lidský,“ vypráví Straka, kterého Ježek ve Spartě vedl od roku 1982.

Ježek měl za sebou dva ligové tituly ze 60. let, kdy ve Spartě vybudoval úspěšný tým kolem Andreje Kvašňáka, senzační zlato s československou reprezentací z mistrovství Evropy 1976 nebo úspěšné působení v Haagu a Feyenoordu Rotterdam.

S národním celkem začínal po krachu na mistrovství světa 1972 prakticky od nuly. V prvních čtyřech zápasech čtyřikrát prohrál, ale postupně dovedl mužstvo k vrcholu v podobě zlatého dloubáčku Antonína Panenky.

V 80. letech a v roce 1991 opanoval se Spartou ligu ještě čtyřikrát.

„Přinesl třeba individuální způsob tréninku, často si bral stranou některé hráče a pracoval s nimi na věcech, které měli na slabší úrovni. Přinesl nové nácviky, nové rozestavení,“ popisuje tehdejší stoper Straka.

Ježek ho nechával jako posledního vzadu, zato Jozefa Chovance vytáhl do záložní řady. Ze systému 4-4-2 se stal 3-5-2.

„Strašně často jsme s trenérem o fotbale diskutovali. Říkal mi: ‚Franz, ty se vůbec nemontuj do nějaké kombinace.‘ Věděli jsme, že když budu hrát vzadu jeden na jednoho, sedí nám to. Pepík Chovanec naopak byl silný na balonu a vyvážel ho,“ vysvětluje Straka.

„Získali jsme tím převahu v záložní řadě a dopředu jsme měli skvělé hráče jako Standa Griga, Tomáše Skuhravého, Honzu Bergera nebo Ivana Haška. Pan Ježek měl výborný čich na hráče, naopak nesnášel flegmatičnost,“ pokračuje někdejší trenér Teplic, Sparty i Slovanu Bratislava.

Ježkův syn Pavel kdysi v rozhovoru pro iDnes.cz vzpomínal, jak si jeho otec po angažmá v Nizozemsku domů přivezl drahou techniku.

„Kvůli fotbalu si přivezl video. V Tuzexu stálo 50 tisíc korun, to je jako dnes půl milionu. Pak si přivezl satelit. V Praze ho mělo pět, deset lidí. Na střeše se vzpínala dvoumetrová parabola, obrovské monstrum. Pořád koukal na německou, italskou a anglickou ligu, obraz zrnil, jiný by to dávno vypnul, ale on ne,“ líčil.

Díky tomu měl Ježek skvělý přehled o hráčích i trendech,