Sudí Paták opouští FAČR, Dynamo nabízí nový zápas

Sudí Paták opouští FAČR, Dynamo nabízí nový zápas

Českobudějovický fotbalový klub Dynamo nabídl soupeři, týmu Admira Praha, aby se kontroverzní zápas mezi nimi odehrál znovu. Tato nabídka přišla poté, co rozhodčí v prvním poločase utkání udělil pokutový kop Admirě za situaci, kterou mnozí považují za chybné rozhodnutí. Rozhodčí také udělal chybu ve zápisu, když uvedl, že gól padl v páté minutě nastavení, místo v desáté minutě.

Kontroverzní situace vyvolala rozhořčení a amatérská soutěžní komise Českého fotbalového svazu (ČFS) to považuje za pokus o podvod. Proto požádala o vyřazení rozhodčího z listiny a podala podnět k disciplinární komisi ČFS. Bývalý prvoligový rozhodčí Petr Paták reagoval na tyto události žádostí o zrušení členství ve FAČR (Fotbalová asociace České republiky) a nemůže být potrestán na fotbalovém poli.

FAČR oznámila, že pokud by se Paták v budoucnu stal opět členem asociace, bude obnoveno disciplinární řízení. V případě prokázání viny mu hrozí trest ve formě zákazu činnosti až na dobu dvou let, případně finanční pokuta až do výše 100 tisíc korun.

Klub Dynamo České Budějovice se distancoval od kontroverzního momentu a nabídl Admirě anulování výsledku a opakování utkání. O osudu zápasu však rozhodne sportovně-technická komise ČFS na základě jednání odborných komisí a výkonného výboru FAČR.

Sázková kancelář Fortuna, která je partnerem soutěže, oznámila, že zaznamenala neobvyklé množství podezřelých sázek na toto utkání. Společnost plánuje informovat ministerstvo financí a podat trestní oznámení.

Petr Paták, který během své kariéry odpískal jako hlavní rozhodčí 185 zápasů v první lize, byl v minulosti vyřazen z listiny pro první a druhou ligu kvůli kontroverzním rozhodnutím. Nyní píská amatérské soutěže a působí také jako sportovní ředitel v Příbrami.