Super Bowl skončil v dramatickém prodloužení, přičemž Kansas obhájil trofej.

Super Bowl skončil v dramatickém prodloužení, přičemž Kansas obhájil trofej.

San Francisco mělo několikrát blízko k vítězství, velkou část zápasu vedlo, ale nakonec mu šance na šestý titul v historii utekla. Vedle Mahomese, který zazářil hlavně v prodloužení, byl klíčovou postavou vítězů kopáč Harrison Butker, který trefil čtyři tříbodové kopy včetně nejdelšího kopu v dějinách Super Bowlu.

„Je to úžasné, legendární. Dnešní zápas přesně symbolizoval celou naši sezonu. Držela nás obrana, Butker trefil neuvěřitelné kopy a nakonec jsme to ubojovali k vítězství. Ukázali jsme, že Chiefs nelze nikdy podceňovat,“ ocenil Mahomes své spoluhráče.

„Máme druhý titul za sebou a teď nás čeká útok na třetí titul,“ prohlásila druhá z hlavních hvězd Kansas City Travis Kelce, který ve druhé půli několika důležitými zachycenými přihrávkami hodně pomohl k výhře. Triumf s ním přímo na stadionu slavila i jeho přítelkyně a jedna z nejpopulárnějších zpěvaček Taylor Swiftová, která přiletěla hned po koncertu v Japonsku.

Osmapadesátému Super Bowlu dlouho dominovaly obrany. V první čtvrtině ani jeden tým neskóroval. Druhá čtvrtina ale patřila San Franciscu. Nejprve Jake Moody proměnil kop na vzdálenost 55 yardů a postaral se o tři body.

V tu chvíli šlo o nejdelší úspěšný kop v historii Super Bowlu. Vzápětí pak Christian McCaffrey potvrdil roli nejlepšího runningbacka sezony a doběhl pro touchdown na 21 yardů po překvapivé přihrávce od chytače Jauana Jenningse.

49ers tak získali vedení o 10 bodů. To ale nakoplo do té doby trápící se Chiefs. Ještě do poločasu snížil kopem Butker. Obrana Kansas City pak začala druhý poločas skvělou prací a třikrát za sebou rychle zastavila soupeře.

Naopak na druhé straně Butker přidal druhý úspěšný kop a to dokonce z 57 yardů, čímž překonal předchozí rekord Moodyho a postaral se o nejdelší kop v historii Super Bowlu.

Chiefs pak pomohla velká chyba soupeře. Odkop Kansasu totiž speciální tým 49ers nezachytil, míč naopak spadl na patu jednoho z hráčů a Chiefs získali míč do svého držení kousek od koncové zóny. Patrick Mahomes toho hned využil a nahrál na touchdown na Marqueze Valdese-Scantlinga.

Všechny útočné hvězdy San Francisca byly velmi dobře pokryté soupeřem a tak z jejich stínu vystoupil Jennings, který zachytil dvě důležité přihrávky a skóroval touchdown.

Stal se tak teprve druhým widereceiverem, který v Super Bowlu chytil přihrávku na touchdown a zároveň sám na touchdown přihrál. Jenže 49ers nepřidali dodatečný bod