Šwiateková se stává první hráčkou roku, vyhrává finále Turnaje mistryň v rekordním čase

Šwiateková se stává první hráčkou roku, vyhrává finále Turnaje mistryň v rekordním čase

Celková šampionka Světového šampionátu v Cancúnu získala již šestý titul v této sezóně. Ve finálovém zápase mezi dvěma hráčkami, které bez ztráty setu zvládly všechny čtyři předchozí zápasy ve skupině i v semifinále, rodačka z Varšavy jasně dominovala. Ve čtvrtém gamu připravila poprvé Pegulaovou o servis, od té doby nedala soupeřce šanci a zápas zakončila za hodinu.

V čele světového žebříčku Świąteková vystřídala po dvou měsících Arynu Sabalenkovou z Běloruska, s níž si poradila v odloženém nedělním semifinále. Ve skupině zdolala ve dvou setech i českou debutantku Markétu Vondroušovou.

Finále čtyřhry poprvé od roku 2015 bez Češky. Laura Siegemundová vyhrála jako první německá tenistka Turnaj mistryň ve čtyřhře, v Cancúnu triumfovala po boku Rusky Věry Zvonarevové. Šestý nasazený pár porazil v dnešním finále v Mexiku 6:4, 6:4 turnajovou osmičku Nicole Melicharovou-Martinezovou z USA a Ellen Perezovou z Austrálie.

Pětatřicetiletá Siegemundová s o čtyři roky starší Zvonarevovou, jež ve skupině porazily i Barboru Krejčíkovou a Kateřinu Siniakovou, završily sezonu ziskem čtvrtého letošního společného titulu. Všechny čtyři tenistky hrály finále Turnaje mistryň poprvé.

Zároveň v něm poprvé od roku 2015 chyběla zástupkyně českého tenisu. Melicharová je sice rodačkou z Brna, reprezentuje však Spojené státy, kde vyrostla.

Siegemundová dosáhla na vítěznou trofej pro deblovou šampionku jako první Němka v padesátileté historii turnaje. V 80. letech byla pětkrát ve finále Claudia Kohdeová-Kilschová, z toho čtyřikrát po boku Heleny Sukové, ale vítězné trofeje se nedočkala.

Tenisový Turnaj mistryň v Cancúnu (tvrdý povrch, dotace 9 mil. dolarů):

Dvouhra – finále:

Świąteková (2-Pol.) – Pegulaová (5-USA) 6:1, 6:0.

Čtyřhra – finále:

Siegemudová, Zvonarevová (6-Něm./Rus.) – Melicharová-Martinezová, Perezová (8-USA/Austr.) 6:4, 6:4.