Tenistka upozorňuje, že Ukrajinka odmítla podat ruku Bělorusce.

Tenistka upozorňuje, že Ukrajinka odmítla podat ruku Bělorusce.

Na konci nedávného zápasu mezi tenistkami Elina Svitolinovou a Viktorií Azarenkovou se stalo něco neobvyklého. Na světelné tabuli na kurtu se objevila zpráva, že hráčky si nebudou podávat ruce. Tato zpráva byla zobrazena již před začátkem zápasu a byla reakcí na předchozí události, které se staly mezi ukrajinskými hráči a jejich protivníky z Ruska a Běloruska.

Na některých předchozích turnajích byli ukrajinští hráči vypískáváni nebo bučeni poté, co odmítli podat ruku svým soupeřům po zápasech s protivníky z Ruska nebo Běloruska. Naopak, po wimbledonské prohře Svitolinové byla Azarenková vypískána, protože také odmítla přijít k síti a podat ruku soupeřce.

Organizátoři Wimbledonu odmítli veřejně vysvětlit tento krok divákům. Svitolinová se však rozhodla požádat WTA (Ženskou tenisovou asociaci), aby jejich rozhodnutí respektovala, a WTA její žádosti vyhověla. Nicméně není jasné, zda podobný vzkaz uvidíme i na dalších turnajích.

Azarenková se vyjádřila, že vysvětlení pro fanoušky přišlo pozdě. Zeptala se, kolik času to trvalo. „O osmnáct měsíců? Ale je mi to jedno. Jak dlouho o tom budeme ještě mluvit? Opravdu to někoho zajímá?“ uvedla bývalá světová jednička.

Bělorusko se sice aktivně nezapojilo do války na Ukrajině, ale umožnilo Rusku provádět útoky ze svého území.

Tato situace ukazuje, že politické napětí mezi zeměmi může ovlivnit i sportovní události a vztahy mezi hráči. Je důležité, aby sportovci a fanoušci respektovali protivníky a zachovávali fair play, i když jsou politické vztahy mezi jejich zeměmi napjaté.