Trenér Rusů tvrdí, že bez naší účasti hokej upadá; Čína odmítla turnaj

Trenér Rusů tvrdí, že bez naší účasti hokej upadá; Čína odmítla turnaj

Předvánoční Channel One Cup, dříve Pohár Izvěstijí nebo Baltika Cup, byl v minulosti nedílnou součástí seriálu Euro Hockey Tour, ve kterém se střetávali hokejisté Ruska, Švédska, Finska a Česka.

Po vpádu ruské armády na Ukrajinu turnaj z kolotoče EHT zmizel, avšak Rusové ho uchovali v pozměněné formě. Soupeře z evropské špičky loni nahradily Bělorusko a Kazachstán, letos se měla přidat ještě Čína.

Nakonec Číňané, kteří hrají v systému mistrovství světa divize IB, tedy až třetí ligu, a v rankingu IIHF mají před sebou třeba Rumuny nebo Litevce, účast neočekávaně odřekli a místo nich se na turnaji v Petrohradu od 14. do 17. prosince představí „Výběr hvězd VHL“.

VHL (Vyšší hokejová liga) je v ruské klubové struktuře až na druhém úrovni za KHL (Kontinentální hokejovou ligou). Proto takové rozhodnutí vcelku překvapilo.

Zmiňovaný výběr jejích hvězd je ve skutečnosti směsí mezi VHL a mladými talenty KHL. Místo v tomto týmu dostal například osmnáctiletý útočník Matvej Mičkov, letošní sedmička draftu NHL a nyní hráč Soči, za které ve 29 zápasech aktuální sezony KHL nasbíral 11 gólů a 15 asistencí.

Jasným favoritem Channel One Cupu bude Rusko, oficiálně vystupující s názvem „Rusko 25“, přičemž číslo 25 zde neoznačuje horní hranici věku, ale přibližný věkový průměr mužstva.

V něm nechybí třeba druhý nejproduktivnější hráč KHL Nikolaj Goldobin či dvaačtyřicetiletý bek Arťom Zemčjonok. Trenérem je Roman Rotenberg, jinak kouč Petrohradu a přítel ruského prezidenta Vladimira Putina.

Když Rotenberg loni v lednu bez jakýchkoliv předchozích trenérských nebo i hráčských zkušeností dostal na povel Petrohrad, budil takový tah rozpaky i posměšky. A letos se posunul rovnou k reprezentaci.

„Jsem velmi hrdý, že v Petrohradu můžeme odehrát náš tradiční turnaj, se zaplněnými tribunami. Je pro nás důležité, aby reprezentace nadále žila. Budeme tam chtít ukázat náš pravý hokej – ruský, nebo dokonce sovětský,“ prohlásil Rotenberg v rozhovoru pro ruskou Match TV.

Koneckonců v sovětských dresech hráli Rusové na Channel One Cupu před dvěma lety, tehdy tým slavili 75 let svého hokeje a skončili druzí. Pak se předvedli ještě na olympiádě v Pekingu, jenomže od začátku války na Ukrajině jim pořádní soupeři chybí.

Běžný tříčlenný