Trestní řízení zastaveno po Infantinových rýpech vůči závistivým jedincům.

Trestní řízení zastaveno po Infantinových rýpech vůči závistivým jedincům.

Podle informací zveřejněných dvojicí zvláštních prokurátorů se nepotvrdilo, že by při schůzkách mezi současným prezidentem FIFA Gianni Infantinem a bývalým generálním prokurátorem Michaelem Lauberem došlo k porušení úředního tajemství či zneužití pravomoci úřední osoby. Tato zpráva představuje vítězství pro Infantina, novou FIFA a spravedlnost.

Infantino reagoval na zprávu prohlášením, ve kterém uvedl, že je to úplné a jasné vítězství pro něj, novou FIFA a spravedlnost. Tvrdí, že obvinění proti němu byly pouze zoufalé pokusy závistivých a zkorumpovaných lidí poškodit jeho reputaci. Infantino také vyzval tyto lidi, aby se omluvili za své chování a škody, které způsobili.

FIFA také vyjádřila spokojenost s uzavřením tohoto případu. Uvedla, že výsledek vyšetřování není překvapením a jediné překvapení je, že trvalo tak dlouho dojít k tak zřejmému výsledku.

Švýcarská prokuratura se touto záležitostí zabývala od roku 2019. Vyšetřování se zaměřovalo na tři schůzky mezi Infantinem a Lauberem, které byly podle úřadů nestandardní. Lauber kvůli této kauze v roce 2020 přišel o funkci generálního prokurátora.

Tato zpráva je důležitá nejen pro samotného Infantina a FIFA, ale také pro veřejnost, která sledovala tento případ s velkým zájmem. Uzavření vyšetřování a nepotvrzení obvinění posiluje důvěru ve funkcionáře FIFA a jejich schopnost řídit organizaci transparentně a spravedlivě.