Tsonga expresses frustration while Djokovic aims to secure TV deal for female tennis players.

Tsonga expresses frustration while Djokovic aims to secure TV deal for female tennis players.

Tak z jedné třetiny zaplněné tribuny, žádné emoce, bídná atmosféra. Tak se dají popsat dva poslední zápasy světové jedničky Igy Šwiatekové na letošním French Open.

Na centrální dvorec ani v úterý po poledni na zápas úřadující královny proti šestce žebříčku Markétě Vondroušové nedorazilo příliš diváků.

Areál Rolanda Garrose se tradičně plní až s blížícím se večerem, kdy nastupují mužské hvězdy antukového grandslamu. Ty ovšem můžou při vyrovnané řeži odehrát i pětisetové drama, které se protáhne do pozdních (či brzkých) hodin.

Světová jednička Novak Djokovič se po velkém obratu ve třetím kole dostal z kurtu až v neděli po třetí hodině ranní. V pondělí už musel na kurt znovu a díky podpoře prášků na bolest zvládl další pětisetové drama. Ovšem výsledkem byl zraněný meniskus a nakonec i odstoupení z turnaje.

„Když srovnáte Djokoviče a Šwiatekovou, vyjde vám, že ženy to tu mají o mnoho jednodušší. Novak stráví na kurtu čtyři a půl hodiny. Iga 40 minut a ještě má víc než den volna na úplný odpočinek. Takovou pohodu nemají hráčky ani na běžných turnajích, kde se hraje každý den. A tady jsme na grandslamu,“ upozornil Jo-Wilfried Tsonga, expert stanice Amazon Prime.

Podle něj by se měli organizátoři zamyslet nad tím, zda zbytečně neulehčují granslamový život hráčkám, které hrají pouze na dva vítězné sety. 

A není sám, kdo se tohoto témata chytil, obzvlášť poté, co to odnesl obhájce mužského titulu. S vlnou kritiky přišla i jiná někdejší tenisová legenda John McEnroe.

„Snad si to organizátoři příště rozmyslí poslat na kurt hráče ve 22:30 místo původních 20:15. Chtěli dohnat program, ale vždyť to bylo absurdní,“ rýpl si Američan.

Přitom některé hráčky v průběhu turnaje zoufale volaly po tom, aby od pořadatelů dostaly atraktivnější časy zápasů. 

„Ráda bych hrála večer a ne v jedenáct dopoledne. Chtěla bych vidět smlouvu televize Amazon Prime. Třeba bych pak pochopila, co za tím je. Vždyť je tu tolik ženských zápasů, které by si zasloužily tu nejvyšší pozornost,“ prohlásila například Tunisanka Uns Džábirová. 

Na letošním French Open se objevila kontroverze ohledně rozdílného zacházení s mužskými a ženskými zápasy. Světová jednička Novak Djokovič strávil na kurtu čtyři a půl hodiny, zatímco světová jednička mezi ženami Iga Świąteková odehrála zápas za pouhých 40 minut. Tato situace vyvolala diskuzi o tom, zda je spravedlivé, že ženské zápasy na grandslamech jsou pouze na dva vítězné sety.

Jo-Wilfried Tsonga, expert stanice Amazon Prime, upozornil na to, že ženy mají na grandslamech mnohem jednodušší program než muži. Djokovič musel odehrát pětisetové drama a nakonec odstoupit kvůli zranění menisku, zatímco Świąteková měla po svém zápase ještě den volna na odpočinek. Tsonga se ptá, zda organizátoři neulehčují život hráčkám tím, že hrají pouze na dva sety.

Kritiku na adresu organizátorů vyslovil také tenisový legend John McEnroe. Kritizoval pozdní časy zápasů a absurdní rozhodnutí poslat hráče na kurt až ve 22:30. Některé hráčky dokonce volaly po atraktivnějších časech zápasů a chtěly vidět smlouvu televize Amazon Prime, aby pochopily, co za tím vším stojí.

Celá situace ukazuje na nerovnováhu mezi mužskými a ženskými zápasy na grandslamech a vyvolala debatu o tom, zda by mělo být zacházení s oběma pohlavími spravedlivé a rovnocenné. Je důležité, aby organizátoři brali v úvahu potřeby a požadavky všech hráčů bez ohledu na pohlaví.