Turci se soustředí na postup do osmifinále, kouče Montellu obtěžují dotazy.

Turci se soustředí na postup do osmifinále, kouče Montellu obtěžují dotazy.

Články o tom, jak český trenér Ivan Hašek chválí turecké fotbalisty hrající za velké kluby nebo jak kapitán Tomáš Souček považuje „tureckého Messiho“ Ardu Gülera za obrovský talent budoucnosti a záložníka Hakana Calhanoglua za „velmi nebezpečného hráče“.

Texty, které radí Vincenzu Montellovi, koho postavit do základní sestavy. A pak také predikce počítající s postupem a rozebírající možné osmifinálové soupeře.

To jsou věci dominující tureckým sportovním médiím před středečním večerním rozuzlením skupiny F na fotbalovém Euru.

Specifika českého soupeře nikdo příliš neanalyzuje, možná vyjma bývalého reprezentanta a asistenta u národního týmu Abdullaha Ercana.

Ten pro sportovní online deník Fanatik před českou sílou varoval.

„Utkají se dva nejmladší týmy na turnaji. Tempo a herní disciplína našeho soupeře jsou na extrémně dobré úrovni. Jsou vysocí, ale mají problémy s přechodem z útoku zpět do obrany. Musíme hrát s míčem a rozhodně nehrát na remízu. To by se nám proti Čechům mohlo hodně vymstít,“ uvedl. 

I on Montellovi radil se sestavou a vyzýval ho k opětovnému zařazení Ardy Gülera do základní sestavy.

Vynechání hráče Barcelony v duelu s Portugalskem přineslo v Turecku bouři nevole. Güler nastoupil při jasné porážce 0:3 až na posledních dvacet minut. Turecký realizační tým nejprve vysvětlil, že je unavený, následovala i alternativní verze s poraněným tříslem.

Doslova poprask pak způsobilo video z tréninku, kde Montella dává Gülerovi „rozlišovák“ a vykazuje ho trénovat samostatně.

„Tohle je problém, který vytvořily sociální sítě. Arda prostě nedokáže odehrát všechno. Rozhodli o tom doktoři, ne já. Nemohli jsme prostě riskovat,“ vysvětloval Montella na úterní tiskové konferenci.

Bylo evidentní, že ho podobná témata otravují a tak se celé setkání s novináři odvíjelo v napjaté atmosféře.

„Inteligentní dotaz,“ reagoval na otázku, proč proti Ronaldovi a spol. nenasadil žádného typického hrotového útočníka. 

Další z novinářů se ptal, zda si Montella do osmifinále přeje Nizozemce, nebo radši Francouze. Absurditu dotazu o pár hodin později zvýraznili Rakušané, kteří překvapivě přestříleli Oranjes a vyhráli těžkou skupinu. Právě oni se tedy nakonec utkají s druhým týmem skupiny F.

„Neřešíme to, záleží nám jen na našem výkonu,“ odpovídal Montella tak, jak se dalo předpokládat. Padesátiletý kouč se pak opřel do kritiků. Jeho tým prý zaslouží zejména podporu.

Podle Montelly jde o výjimečný výběr a každý v Turecku by si takových hráčů měl vážit. 

A co Češi? O těch se nemluvilo. Jediný dotaz mířil na systém hry se třemi stopery, který kouč Hašek na Euru preferuje. „Tak proti nám už hrálo víc soupeřů,“ odmítl Montella jakoukoli hlubší debatu.

V tureckých novinách to bylo obdobné. „Duel s Českem vyžaduje lepšího Montellu,“ napsal v titulku odvážně deník Hurriyet.

Výraznější pozornost už si vysloužily snad jen výroky Antonína Baráka, z nichž některá turecká média vyvodila, že „Češi chtějí být nechutní.“

„Musíme se absolutně koncentrovat na disciplínu, nesmíme se nechat vyprovokovat. Chceme být nepříjemní, soubojoví. Tak abychom soupeře donutili k chybám nebo ke ztrátě koncentrace. Oba týmy hrají podobně, nečekám, že bude jeden extra dominantní,“ citoval slova českého playmakera server Fanatik.

Večerní rozhodující duel Česka s Tureckem bude deník Aktuálně.cz sledovat v online reportáži.

Turecký tým na fotbalovém Euru získal velkou pozornost médií a fanoušků díky svému talentovanému kádru a úspěchům na turnaji. Český trenér Ivan Hašek i kapitán Tomáš Souček vyjádřili obdiv k tureckým hráčům, jako je Arda Güler a Hakan Calhanoglu.

Vincenzo Montella, trenér tureckého týmu, se před zápasem s Českem potýkal s tlakem médií a fanoušků, kteří spekulovali o sestavě a výkonech hráčů. Montella byl kritizován za rozhodnutí nezařadit Ardu Güléra do základní sestavy v zápase proti Portugalsku.

Turecký tým se snažil vysvětlit důvody pro nepostavení Güléra, ale kontroverzní video z tréninku, ve kterém Montella dával Gülérovi pokyny samostatně, vyvolalo nevoli mezi fanoušky. Montella se bránil tím, že rozhodnutí bylo založeno na zdravotních důvodech a taktických úvahách.

Před rozhodujícím zápasem s Českem se Montella dostal do sporu s novináři kvůli otázkám ohledně sestavy a taktiky. Turecká média se zaměřila na kritiku Montelly a vyzývala ho k lepšímu vedení týmu.

Český tým se před zápasem s Tureckem držel spíše v pozadí, ale trenér Hašek upozornil na důležitost disciplíny a soustředění. Čeští hráči se chystají na náročný zápas proti silnému tureckému týmu a doufají v úspěch.

Večerní duel mezi Českem a Tureckem bude sledován s napětím fanoušky obou týmů. Oba týmy mají šanci postoupit do osmifinále a jejich výkon bude klíčový pro další průběh turnaje. Aktuálně.cz bude poskytovat online reportáž z tohoto důležitého zápasu.