Turnaj bez českých hráčů vzbuzuje pochybnosti v zámoří: Cílem je, aby Světový pohár připomínal Mistrovství světa

Turnaj bez českých hráčů vzbuzuje pochybnosti v zámoří: Cílem je, aby Světový pohár připomínal Mistrovství světa

Světový pohár v hokeji, který se naposledy konal v roce 2016, přinesl několik změn ve svém formátu. Jednou z těchto změn byla účast týmu Evropy, složeného ze hráčů z různých evropských zemí, a severoamerického výběru do 23 let. Tato evropská družina se probojovala až do finále proti Kanadě, ale nevyvolala velkou euforii mezi fanoušky ani hráči.

NHL se poté zaměřila na národní týmy při plánování dalších ročníků tohoto tradičního turnaje. Nicméně, stále nebylo dosaženo všeobecné spokojenosti. Několik termínů (2020, 2021 a 2024) bylo z různých důvodů zrušeno a nadcházející ročník vyvolává rozpaky.

Aktuální plán je takový, že v únoru 2025 se utkají pouze čtyři země. Kanada a Spojené státy se utkají ve dvojzápasech v Severní Americe, zatímco Švédsko a Finsko se utkají v Evropě. Vítěz prvního dvojzápasu se pak utká ve čtvrtfinále s poraženým druhého dvojzápasu a vítěz tohoto utkání postoupí do finále.

Celý turnaj potrvá pouze týden a nebude se jmenovat Světový pohár. Kvůli ruské válce na Ukrajině se turnaje určitě nezúčastní ruská reprezentace, protože ostatní země, včetně Švédska a Finska, by proti ní nenastoupily, ani kdyby hrála pod neutrálními symboly.

Podle posledních informací se však nejspíše nezúčastní ani Češi. Kvůli absenci dohody s mezinárodní federací IIHF by měli nastoupit pouze hráči NHL. Česko by tak mělo problém sestavit tým, momentálně disponuje pouze čtyřmi obránci. Stejná situace platí i pro Slováky, Němce a Švýcary.

Tento formát by znamenal, že na turnaji nejlepších proti nejlepším by chyběly superhvězdy jako David Pastrňák, Leon Draisaitl nebo Roman Josi. Někteří hokejisté a novináři však upozorňují, že by to byla škoda, protože by se na turnaji neobjevily ani hráči z menších hokejových zemí, kteří by mohli překvapit.

Většina hokejistů se shoduje na tom, že by Světový pohár měl vypadat jako mistrovství světa, s co nejvíce zeměmi. Někteří kanadští hráči dokonce prohlásili, že je zajímavější hrát proti různým soupeřům než proti stejným týmům. Podle nich by NHL při osekání Světového poháru přišla o účast superhvězd z menších hokejových zemí.

NHL plánuje požádat o pořádání Světového poháru každé čtyři roky, mezi zim