UEFA nepovolila minutu ticha na uctění památky obětí Hamásu ze strany Poláků a Izraelců.

UEFA nepovolila minutu ticha na uctění památky obětí Hamásu ze strany Poláků a Izraelců.

UEFA, Evropská fotbalová asociace, se ocitla v centru kontroverze poté, co média informovala, že neumožnila tradiční minutu ticha před začátkem kvalifikačního utkání. Zástupci polského týmu se však s týmem Izraele dohodli na netradiční variantě – na minutu ticha po výkopu.

Minuta ticha je často používána jako způsob vyjádření respektu a solidarity s oběťmi různých tragédií či konfliktů. Tentokrát však UEFA povolení pro minutu ticha neudělila. Důvodem byl nedávný konflikt mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem.

7. října zaútočilo Hamás na Izrael z Pásma Gazy, což vyvolalo masivní izraelskou reakci. Podle izraelských údajů si tento konflikt vyžádal až 1200 obětí na životech. V odpovědi na útoky zahájili Izraelci masivní útoky na Gazu, které podle palestinských úřadů připravily o život více než 12 000 lidí.

Polská jednadvacítka nakonec vyhrála utkání s Izraelem 2:1 a momentálně vede svou skupinu s čtyřmi výhrami. Izrael se nachází na posledním místě se dvěma porážkami.

Tato situace vyvolala rozporuplné reakce veřejnosti. Někteří lidé se domnívají, že UEFA měla povolit minutu ticha jako gesto solidarity a respektu, zatímco jiní argumentují, že fotbal by neměl být politicky zneužíván a že UEFA se správně rozhodla nepovolit minutu ticha vzhledem k probíhajícímu konfliktu.

Každopádně tato kontroverze ukazuje, jak silný dopad může mít politika na sportovní události. UEFA se musí rozhodnout, jaký postoj zaujme v podobných situacích a jaký vliv bude mít na průběh fotbalových zápasů.