Ukrajinka zvítězila v prvním šermířském souboji po agresi, Ruska odmítá opustit prostor.

Ukrajinka zvítězila v prvním šermířském souboji po agresi, Ruska odmítá opustit prostor.

Ukrajinská tenistka Charlanová se stala první sportovkyní z Ukrajiny, která se od začátku ruské invaze utkala v přímém souboji se soupeřkou z okupující země. Po prohře Charlanové se její soupeřka Smirnovová pokusila podat jí ruku, ale Charlanová ji ignorovala a odešla. Smirnovová pak ještě deset minut po zápase odmítala opustit hřiště.

Na šampionátu mohou ruský a běloruský šermíři startovat jako neutrální sportovci. Původně ukrajinská vláda zakázala svým reprezentantům nastoupit proti soupeřům z Ruska a Běloruska. Ve středu nařízení upravila na protivníky reprezentující Rusko a Bělorusko.

Dvaatřicetiletá Charlanová již před šampionátem prohlásila, že by na MS chtěla nastoupit proti ruské soupeřce. Uvedla, že je důležité, aby ukrajinský národ nejen seděl na gauči, ale aby se aktivně zapojil do sportovních událostí. Ve středeční soutěži kordistů odmítl bronzový olympijský medailista z Tokia Ukrajinec Ihor Rejzlin v prvním kole nastoupit proti Rusovi Vadimu Anochinovi a vypadl.

Tato událost je významná nejen z hlediska sportovního, ale také politického. Ukazuje odhodlání ukrajinských sportovců postavit se proti okupaci a vyjádřit svou podporu Ukrajině. Je to také příklad, jak sport může být prostředkem pro vyjádření politických názorů a boje za svobodu.