Ukrajinská tenistka s nalezeným steroidem dramaticky porazila Vondroušovou.

Ukrajinská tenistka s nalezeným steroidem dramaticky porazila Vondroušovou.

Dajana Jastremská je ukrajinská tenistka, která zažila mnoho významných momentů jak na tenisovém, tak i na osobním poli. Již jako teenagerka se dostala do třetího kola tří ze čtyř grandslamů a do osmifinále Wimbledonu. V té době byla velmi blízko elitní dvacítce a platila za nadějnou hvězdu.

Nicméně, od té doby se na její cestě objevilo mnoho překážek. V roce 2020 byla pozitivně testována na zakázaný anabolický steroid a dostala trest za nízkou koncentraci této látky v těle. I přes to se dokázala ubránit tím, že se látka dostala do jejího těla kontaminací od bývalého přítele.

Po návratu k tenisu se však brzy potýkala s dalšími problémy. Rusko vtrhlo na Ukrajinu a Dajana musela spolu se svou mladší sestrou strávit dvě noci v podzemním parkovišti v Oděse, zatímco městem otřásaly exploze. Tento dramatický útěk tehdy obletěl celý svět.

Po této události se Dajana rozhodla opustit Ukrajinu a odejít do Francie. Na turnaji v Lyonu se jí podařilo postoupit až do finále, kde vydělanou částku okamžitě věnovala na pomoc své zemi.

Tyto mezní události samozřejmě ovlivnily její tenisové výkony. Propadla se mimo elitní stovku hráček a v posledních letech se snažila vrátit zpět na plnohodnotnou úroveň.

Nicméně, úvod do aktuální sezony vypadá slibně. V kvalifikaci na Australian Open porazila těžké soupeřky a v prvním kole turnaje šokovala drtivou výhrou nad favoritkou Markétou Vondroušovou. Během 77 minut jí dovolila pouhé tři hry.

Dajana se proslavila agresivní hrou, která je charakteristická pro ni nejen na tenisovém kurtu, ale i v životě obecně. Její poslední výhra nad hráčkou z první světové desítky se datuje před dvěma lety proti Češce Barboře Krejčíkové.

Na své tašce v Melbourne nosí nášivky s motivujícími hesly, jako například „Buď statečný jako Ukrajina“. Dajana je hrdá na svou zemi a její lid a děkuje všem za podporu.

Před dvěma týdny jí však zničila raketa dům její babičky, což byl pro ni velmi těžký okamžik. Přesto je hrdá Ukrajinka a děkuje všem za podporu.

Dajana Jastremská je připravena na další zápasy na Australian Open a ve druhém kole se utká s bývalou Ruskou Varvarou Gračovovou, která nyní reprezentuje Francii.