Ukrajinský tým triumfoval na pražské Letné. Organizátoři sledovali fanouška s vlajkou.

Ukrajinský tým triumfoval na pražské Letné. Organizátoři sledovali fanouška s vlajkou.

Ukrajinská fotbalová reprezentace kvůli ruské agresi hraje svá domácí utkání mimo svou zemi. Jejich premiéru v „českém“ azylu zvládli vítězně s výsledkem 2:0. Navzdory nepříznivému počasí se na zápas dostavilo přibližně 14 tisíc diváků.

I když rohové sektory stadionu v Sparťanské ulici zůstaly prázdné, s výjimkou části pro příznivce hostů, fanoušci byli velmi aktivní a vytvářeli ohlušující atmosféru. Tribuny poprvé bouřily při nástupu obou týmů na trávník a následně během ukrajinské hymny. Domácí příznivci pozvedli modro-žluté vlaječky, které byly připravené na všech sedadlech.

“ Děkuji Praze i České republice, že jsme tu mohli zápas odehrát a že se tu můžeme připravovat. Moc si toho ceníme. Podpora fanoušků byla fantastická, tak jako při každém našem zápase,“ uvedl na tiskové konferenci ukrajinský kouč Serhij Rebrov.

Ukrajinský tým měl od úvodních minut převahu, kterou ale dlouho nemohl vyjádřit vedoucí brankou. I tak se v 25. minutě spustila v ochozech první mexická vlna. Fanoušci Ukrajiny se nakonec mohli radovat z gólu po půlhodině hry, který vstřelil Heorhij Sudakov. V dalším průběhu zápasu měly oba týmy spoustu vyložených gólových příležitostí a mírná nervozita se ve druhé půli přenesla i na tribuny. Domácí ale nakonec dovedli utkání do vítězného konce, pojistku přidal střídající Oleksandr Karavajev.

„Lidem se musel zápas líbit, byl to dobrý fotbal. Zejména po inkasované brance jsme byli několikrát blízko vyrovnání, většinu druhé půle jsme byli lepším týmem. Ale nepodařilo se,“ litoval trenér Severní Makedonie Blagoja Milevski. „Pro oba týmy to byl důležitý zápas, bojovalo se o každý metr. Pro nás je to cenné vítězství proti silnému soupeři,“ dodal Rebrov.

V závěru duelu vzbudil emoce fanoušek oblečený v ukrajinské vlajce, který vběhl na hřiště a zřejmě se snažil pořídit fotografii s kapitánem Tarasem Stepanenkem. Pořadatelská služba ho ale rychle odvedla z trávníku.

Reprezentace i kluby z Ukrajiny našly v Česku útočiště poprvé od začátku ruské invaze. Do hledišť dorazily mimo jiné rodiny obětí nebo ukrajinský vojenský personál, který se v Česku zotavuje po zranění. Na tribunách nechyběly transparenty na podporu země ani chorály namířené proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Ukrajina se ve skup