Upsal duši ďáblu: Nadal se stává tváří saúdského tenisu, McEnroe se vyjádřil sarkasticky

Upsal duši ďáblu: Nadal se stává tváří saúdského tenisu, McEnroe se vyjádřil sarkasticky

Slavný španělský tenista Rafael Nadal se zavázal strávit část roku v Saúdské Arábii a pomáhat trénovat děti a zvyšovat povědomí o tenisu v zemi. Plánuje zde také otevřít svou tenisovou akademii. Tento krok však vyvolal kontroverze a kritiku, protože Saúdská Arábie je obviňována z používání sportu k zakrývání společenských problémů a zlepšování mezinárodního obrazu země.

Saúdové v posledních letech investují miliardy dolarů do sportu, včetně golfového, formule 1, boxu a fotbalu, kde se jim podařilo angažovat portugalskou superstar Cristiana Ronalda. Nyní se zaměřují i na tenis.

Rafael Nadal se po zveřejnění své spolupráce setkal s obrovskou vlnou kritiky od fanoušků. Někteří ho obvinili z toho, že se prodal za ropné peníze. Podobně jako Nadal se i jiní tenisté účastní turnajů v Saúdské Arábii, což vyvolává otázky ohledně morálního postavení sportovců.

Kritici poukazují na to, že Saúdská Arábie je stále rozpolcená v přístupu k ženskému pohlaví a menšinám. Země je také kritizována za omezování svobody projevu.

Přesto někteří sportovci vidí v investicích do sportu v Saúdské Arábii možnost změny a zlepšení. Tvrdí, že pokud někdo má tolik peněz na to, aby je do sportu investoval, je nevyhnutelné, že se tam budou konat akce. Doufají, že díky tomu dostanou šanci něco změnit a udělat něco dobrého.

Kontroverzní rozhodnutí Rafaela Nadala a dalších tenistů hrát v Saúdské Arábii ukazuje, jak složité je rozhodování sportovců ohledně spolupráce s kontroverzními zeměmi a jakým způsobem může jejich rozhodnutí ovlivnit jejich pověst a vnímání veřejností.