Úspěšný měsíc pro české sportovce, avšak šéftrenéra trápí tragické události ve Slovinsku.

Úspěšný měsíc pro české sportovce, avšak šéftrenéra trápí tragické události ve Slovinsku.

Nejhodnotnějším výsledkem našich svěřenců je zlatá medaile kajakáře Jiřího Prskavce a Ondřeje Tunky v kayakcrossu na Evropských hrách, které byly zároveň mistrovstvím Evropy. Velmi cenné jsou také bronzové medaile Terezy Fišerové v kajaku a Václava Chaloupky v kanoi.

Základem těchto úspěchů je kombinace zkušených závodníků a mladých talentů. Mezi ně patří například mistryně Evropy do 23 let kanoistka Gabriela Satková, kajakářka Antonie Galušková a kajakář Jakub Krejčí. Je potěšující, že se tito mladí závodníci prosazují i mezi seniory a tvoří tak optimální složení našeho reprezentačního týmu.

Co se týče nepotěšilo, bylo toho poměrně málo. Chtěl bych zejména lepší výsledky v soutěžích družstev. Moje původní představy byly zatím splněny jen z 50 procent, ale doufám, že se to zlepší na mistrovství světa. Nejhorší se stalo nedávno, když byl po povodních ve Slovinsku zničen areál pro vodní slalom v Tacenu nedaleko Lublaně. Škody přesahují milion eur. V Troji jsme podobnou přírodní katastrofu zažili v letech 2002 a 2013, takže vím, jak je v takovém případě důležitá pomoc. Tacen má tradici ve vodním slalomu a každý rok tam jezdíme na závody Světového poháru. Doufám, že si nikdo nepřipouští, že by tak známá trať zanikla. Snad se najdou prostředky na její záchranu.

Pokud jde o olympijské hry, několika slalomářům se podařilo získat potřebné body pro konečnou nominaci. Kdo jich získá sedm, zajistí si letenku do Paříže. Nejvíce jich zatím má Jiří Prskavec, tři za titul mistra Evropy a jeden za medailové umístění v pražském závodě Světového poháru. Je to samozřejmě první krok, o zbývající tři body bude bojovat na mistrovství světa.

Co se týče Terezy Fišerové, která se představuje ve třech disciplínách, je to velmi výjimečné. Program vodního slalomu na olympiádě je rozvržen do devíti dnů, takže starty v kanoi, kajaku i v crossu jsou časově zvládnutelné. Nicméně je to velmi náročné. Tereza se v jarních měsících plně soustředí na přípravu na lodi, na které se nejvíce zaměřuje.

Kayakcross je novou disciplínou ve vodním slalomu a musíme ji respektovat. Začíná se prosazovat na mezinárodní scéně a určitě si najde fanoušky. Je potřeba v něm uplatnit novou techniku a protože je to kontaktní sport, má i náhoda velký v