Úspěšný výstup na Mt. Everest, který zaplatil životem – Psotka nevrátil se domů.

Úspěšný výstup na Mt. Everest, který zaplatil životem – Psotka nevrátil se domů.

Nejvyšší horu světa, Mount Everest, jako první zdolali Edmund Hillary a Tenzing Norgay v květnu 1953. Českoslovenští horolezci se jim vyrovnali o 31 let později. V roce 1984 se Zoltán Demján a Jozef Psotka vydali na Everest s cílem dosáhnout vrcholu. Doprovázeli je slavní šerpové Ang Rita, později nazývaný Sněžný leopard.

Československá vědecká horolezecká expedice na Everest však nebyla snadná až do poslední chvíle nebylo jisté, zda se uskuteční. Vedoucím expedice byl docent František Kele, horolezec a přírodovědec. Kromě něj se na výpravě podílelo 13 slovenských a dva čeští horolezci, dalších pět členů mělo různé úkoly, například lékařské nebo filmařské.

Základní tábor expedice byl založen po čtrnáctidenním pochodu 6. dubna 1984 ve výšce 5400 metrů. Horolezci se postupně propracovali až do výšky 8300 metrů nad mořem, kde postavili malý stan pro vrcholové družstvo. Jejich cílem bylo dosáhnout vrcholu po dosud nezlezené cestě jižním pilířem, kterou se dříve pokusila polská expedice. Poláci se v roce 1980 museli kvůli sněhové bouři vrátit a vystoupili na vrchol po normální jižní trase, kterou šli Hillary a Norgay.

Jako první z československé výpravy se měl o zdolání 8848 metrů vysokého Everestu pokusit Ján Porvazník. Kvůli problémům s očima však nemohl pokračovat a na vrchol se vydali Jozef Just a šerpa Ang Phurb. Bohužel neuspěli a museli se vrátit kvůli silné vichřici.

Další na řadě byli Jozef Psotka a Zoltán Demján, zkušení a dobře aklimatizovaní horolezci. Vyrazili ze základního tábora 11. října a o dva dny později dorazili do třetího tábora, kde je dohnal šerpa Ang Rita. Čtrnáctého října se dostali do výšky 8300 metrů. Našli tam stan, potraviny a kyslíkové lahve, které tam zanechali Just s Ang Phurbem. Místa ve stanu však bylo málo, takže jen přespali a ráno vyrazili k vrcholu. Závěrečný výstup jim trval osm hodin.

V 15 hodin a 15 minut 15. října 1984 zavlála na vrcholu světa československá vlajka. Demján, Psotka a Ang Rita jako první dokončili takzvanou polskou cestu jižním pilířem. Před nimi se bez použití přídavného kyslíku na vrchol Everestu dostalo pouhých 16 lidí a nikdo z nich nebyl starší než padesátiletý Psotka.

Ang Rita se na vrchol vrátil po roce, poprvé na něj vystoupal 7. května 1983 s amer