Vadlejch překvapil Evropu v posledním pokusu a získal životní zlato na šampionátu.

Vadlejch překvapil Evropu v posledním pokusu a získal životní zlato na šampionátu.

Stříbrný olympijský medailista Vadlejch obhajoval druhé místo z Mnichova 2022. V dnešní soutěži se rozjížděl pomaleji. Prvním pokusem hodil 81,26 metru a po úvodní sérii byl mimo medailové pozice.

Ve třetím pokusu se zlepšil na 84,66 a na chvíli se posunul na druhé místo za obhájce titulu Juliana Webera z Německa, jenž zahájil dlouhým hodem 85,94 metru. Vzápětí ale Vadlejcha přehodil Fin Oliver Helander výkonem 85,75 metru.

Čtvrtý a pátý pokus nepřinesl Vadlejchovi zlepšení, ale v závěrečné sérii přišla jeho chvíle. Naplnil symboliku zlatého šestého oštěpu, který mají čeští atleti na nových reprezentačních dresech jako připomínku vítězného hodu Barbory Špotákové z OH 2008 v Pekingu. Na jeho výkon daleko za 88 metrů Helander a Weber nedokázali zareagovat. Doprovodili ho na stupně vítězů.

Tam bude Vadlejchovi, který už má také tři medaile z mistrovství světa, ve třiatřiceti letech poprvé hrát česká hymna. Evropským titulem předčil i svého trenéra Jana Železného.

Světový rekordman Železný je trojnásobným olympijským vítězem a trojnásobným mistrem světa, ale kontinentální šampionát nikdy nevyhrál. Česká atletika čekala na evropské zlato od Curychu 2014, kde se radovala oštěpařka Barbora Špotáková.

Z českých tyčkařů si ve finále mistrovství Evropy vedl lépe Matěj Ščerba, který skončil výkonem 565 centimetrů desátý. David Holý skočil napoprvé 550 centimetrů a byl dvanáctý.

Český olympijský medailista Vadlejch obhajoval druhé místo z Mnichova 2022 a ve dnešní soutěži začal pomaleji než obvykle. Jeho první pokus skončil na 81,26 metru a po úvodní sérii se ocitl mimo medailové pozice.

Ve třetím pokusu se Vadlejch zlepšil na 84,66 metru a na chvíli se posunul na druhé místo za obhájce titulu Juliana Webera z Německa, který začal soutěž hodem 85,94 metru. Nicméně Fin Oliver Helander překonal Vadlejcha výkonem 85,75 metru.

Čtvrtý a pátý pokus nepřinesl Vadlejchovi zlepšení, ale v závěrečné sérii přišla jeho chvíle. S výkonem daleko za 88 metrů nedokázali Helander a Weber zareagovat a Vadlejch si odnesl zlatou medaili.

Třiatřicetiletý Vadlejch, který má již tři medaile z mistrovství světa, poprvé v kariéře zazpívá českou hymnu na stupni vítězů. Evropským titulem předčil i svého trenéra Jana Železného.

Železný, světový rekordman, je trojnásobným olympijským vítězem a trojnásobným mistrem světa, ale dosud nikdy nevyhrál kontinentální šampionát. Česká atletika čekala na evropské zlato od Curychu 2014, kde se radovala oštěpařka Barbora Špotáková.

Z českých tyčkařů si ve finále mistrovství Evropy vedl lépe Matěj Ščerba, který skončil desátý s výkonem 565 centimetrů. David Holý skočil napoprvé 550 centimetrů a obsadil dvanácté místo.