Vadlejch triumfuje potřetí v kariéře na Diamantové lize, poráží i mistra světa v Eugene.

Vadlejch triumfuje potřetí v kariéře na Diamantové lize, poráží i mistra světa v Eugene.

Atletická Diamantová liga v Eugene (USA) přinesla mnoho zajímavých výkonů a vítězství. Jedním z největších překvapení byl výkon českého oštěpaře Jakuba Vadlejcha, který zvítězil hodem dlouhým 84,24 metru. V prvním pokusu si připsal vítězný hod dlouhý 84,01 metru. Poté měl tři neplatné pokusy, ale ve svém pátém pokusu přidal 82,58 metru a na závěr přidal ještě 23 centimetrů ke svému nejdelšímu hodu. Nikdo jiný se nepřiblížil hranici 84 metrů, indický favorit Neeraj Chopra skončil dvacet centimetrů pod ním. Vadlejch tak porazil Chopru podruhé po jejich střetnutí na Mistrovství světa v Budapešti, kde si odvezl bronzovou medaili.

Na stovce se nepotvrdila pozice sprinterského krále z Mistrovství světa Američana Noaha Lylese. Skončil druhý s časem 9,85 sekundy. Porazil ho jeho krajan Christian Coleman, který vyrovnal letošní světové maximum 9,83.

Sezónu zakončila vítězně japonská oštěpařka Haruka Kitaguchi. Mistryně světa a vedoucí žena letošních tabulek rozhodla o svém triumfu druhým pokusem dlouhým 63,78 metru. Předstihla své soupeřky o více než dva metry.

V ženské patnáctistovce jednoznačně dominovala Keňanka Faith Kipyegonová. Vyhrála s více než třísekundovým náskokem za čas 3:50,72, čímž zaostala jen o 1,61 sekundy za vlastním světovým rekordem z letošního mítinku ve Florencii.

Závod na 400 metrů překážek vyhrál Američan Rai Benjamin, který vytvořil nový rekord Diamantové ligy časem 46,39 sekundy a porazil i olympijského šampiona a světového rekordmana Karstena Warholma. Hvězdný Nor utrpěl druhou porážku za sebou, tentokrát skončil druhý o čtrnáct setin.

Ve finále se ještě představí český dálkař Radek Juška, jehož soutěž je na programu v neděli.

Celkově to byl velmi zajímavý mítink plný skvělých výkonů a překvapení. Atletická Diamantová liga opět potvrdila svou prestiž a přilákala nejlepší atlety z celého světa.