Vadlejch zakončil úspěšnou sezonu a připravuje se na odpočinek s ohledem na olympiádu.

Vadlejch zakončil úspěšnou sezonu a připravuje se na odpočinek s ohledem na olympiádu.

Český sportovec Jan Železný se ve svých 32 letech může pochlubit mimořádně úspěšnou sezónou. Je momentálně na čele světových tabulek a v žádném závodě nedokončil hůře než na třetím místě.

„Z pěti diamantových lig jsem vyhrál tři, což je pro mě nejlepší statistika, jaká kdy byla. I to, že jsem byl nejhůře třetí, je pro mě nejlepší statistika. Loni jsem byl i šestý. Je vidět, že je další pokrok, že se s všema klukama můžu závodit a můžu je porazit,“ pochvaloval si.

V Curychu a včera v Eugene si ověřil, že může porazit i mistra světa a olympijského šampiona Neeraje Čopru z Indie, který je aktuálně jeho největším rivalem. „Snažím se na to nemyslet, ale tím, že ho porazím, je vidět, že každý je porazitelný,“ poznamenal.

K vyrovnanosti výkonů mu pomáhají zkušenosti i péče. „Je to o tom nezahálet, o té pokoře. Člověk musí jít do tréninku, do závodů s maximální pokorou a brát to jako postupnou cestu. Pořád na sobě pracovat,“ uvedl.

V příštích týdnech se ale chystá trochu zahálet. „Odměním se odpočinkem. Hrozně moc se na to těším, že dva měsíce nebudu soustavně trénovat. Já to nevydržím, samozřejmě, ale říkat si to můžu. Pro mě je nejvíc, že teď budu moci trávit víc a víc času se svou rodinou, s malou Emčou, která roste před očima. Dělá obrovské krůčky, které vidím jen přes kameru. Mrzí mě to, ale tak to je, člověk nemůže být na dvou místech najednou,“ plánoval.

Příští rok chce absolvovat obě vrcholné akce, červnový evropský šampionát v Rize a především olympijské hry v Paříži. Přemýšlí o tom, že by omezil počty startů. Letos včetně kvalifikace mistrovství světa odházel třináct soutěží.

„Závodil jsem poměrně dost. Začal jsem v dubnu, končím v polovině září. Příští rok to vidím možná pouze na Diamantové ligy, možná Zlatou tretru v Česku, a ty velké akce,“ dodal.