VARsakr v Anglii: Kouč Spurs tvrdí, že očekávání bezchybných rozhodnutí je nereálné

VARsakr v Anglii: Kouč Spurs tvrdí, že očekávání bezchybných rozhodnutí je nereálné

V pondělním zápase mezi Tottenhamem a Chelsea se stalo něco neuvěřitelného, co bylo popsáno jako jeden z nejneuvěřitelnějších momentů v historii Premier League. Dva hráči Tottenhamu byli vyloučeni a další dva museli kvůli zranění střídat. Deník Daily Mail tento den na trávníku charakterizoval jako „masakr“, zatímco jiný britský list The Sun si s tímto výrazem pohrál a kvůli množství zásahů videa zápas označil za „VAR-nage“.

Trenér Tottenhamu Ange Postecoglou vyjádřil své názory na současný stav fotbalu, který je ovlivněn technologií VAR. Uvedl, že mu se to nelíbí a že se mu nelíbí, když musí jen přihlížet a čekat na verdikt. Přesto však uznal, že nemá moc možností to ovlivnit a že během své kariéry zažil mnoho šoků kvůli rozhodnutím rozhodčích.

V prvním poločase zápasu mezi Tottenhamem a Chelsea bylo provedeno několik kontrol pomocí VAR, které se ukázaly jako správné. Trenér Spurs však kritizoval dlouhé čekání na verdikt a oslabení pozice rozhodčího na trávníku. Fanoušci na stadionu navíc nevěděli, co se na hřišti děje, na rozdíl od televizních diváků.

Statistická společnost Opta zveřejnila údaje, které ukázaly, že zápas mezi Tottenhamem a Chelsea byl ve hře jen necelých 48 minut, což představuje pouze 43 procent herní doby. To je nejméně ze všech utkání Premier League za poslední dvě sezony.

Na rozdíl od trenéra Tottenhamu Mauricia Pochettina nevadilo množství kontrol. Podle něj je zjevné, že systém funguje a všechna rozhodnutí byla spravedlivá. Pochettino vyzval k tomu, aby se systém ještě zlepšil.

Debaty o VAR zastínil hattrick útočníka Chelsea Nicolase Jacksona a také vítězný návrat trenéra Pochettina na hřiště Tottenhamu. Pochettino vyvedl tým z průměru do bojů o nejvyšší příčky a do finále Ligy mistrů během svého pětiletého působení v letech 2014 – 2019.