Verstappen nezastavil v Las Vegas ani přes trest, Pérez si zajistil druhé místo v šampionátu

Verstappen nezastavil v Las Vegas ani přes trest, Pérez si zajistil druhé místo v šampionátu

Nizozemský jezdec Max Verstappen z týmu Red Bull Racing vyhrál dramatický závod Formule 1 v Abu Zabí. Ve velkém finále sezóny porazil Charlese Leclerca z Ferrari a svého týmového kolegu Sergia Péreze.

Závod začal divokým startem, když Verstappen v první zatáčce vytlačil Leclerca mimo trať. Leclerc požadoval změnu pořadí, protože Nizozemec při svém manévru překročil pravidla. Verstappen byl potrestán pětisekundovou penalizací.

Na začátku závodu došlo také ke kolizi mezi Fernandem Alonsem v Aston Martinu a Lewisem Hamiltonem v Mercedesu. K nehodě se přidal i jezdec Ferrari Carlos Sainz junior. Následovala divoká havárie Landa Norrise, který narazil svůj McLaren do ochranných bariér. Bezpečnostní vůz musel vyjet na trať.

Verstappen se poté dostal do tvrdého souboje s Georgem Russellem v Mercedesu. Při střetu mu Nizozemec dokonce přišel o část předního spoileru, ale to ho nezastavilo v cestě za úspěchem. Naopak Russell byl potrestán pětisekundovou penalizací a na trať musel vyjet bezpečnostní vůz kvůli úlomkům vozů.

I když se v čele střídali Pérez a Leclerc, ve 37. kole se Verstappen vrátil na první místo. Leclerc neměl šanci dostihnout Red Bull a kvůli vlastní chybě přišel o druhé místo ve prospěch Péreze. Mexičan si ale v posledním kole všechno vrátil a dojel na stříbrné pozici.

Pérez si třetím místem definitivně zajistil druhé místo ve světovém šampionátu, protože jeho rival Hamilton skončil až na osmém místě a v posledním závodě ho už nemůže překonat.