Video: Kúdela se účastnil bouřlivého fotbalového zápasu „El Clásico“ s bitkami na trávníku.

Video: Kúdela se účastnil bouřlivého fotbalového zápasu „El Clásico“ s bitkami na trávníku.

Persib Bandang a Persija Jakarta jsou dva největší a nejpopulárnější kluby v zemi, proto se jejich střetnutím přezdívá právě indonéské „El Clásico“.

Výtržnosti při nich nejsou nijak neobvyklé, ty při pondělním zápase se ale přece jen vymykaly „normálu“.

Domácí Persib v utkání, v němž na každé straně padla červená karta a které na čtyřicetitisícovém stadionu sledovalo 16 tisíc diváků, zvítězil 2:0, do 80. minuty hrál za hosty i bývalý slávistický stoper Kúdela. 

V závěru pak vtrhli fanoušci na hřiště a bili se přímo na trávníku, rvačky pokračovaly demolováním stadionu.

K incidentu došlo necelé dva roky poté, co v Indonésii při utkání Arema – Persebaya zemřelo přes 135 lidí a stovky dalších utrpěly zranění. 

Jedna z největších tragédií v historii sportu se stala v říjnu 2022 na vyprodaném stadionu v Malangu. Podle indonéské vládní komise bylo hlavní příčinou paniky a tlačenice na stadionu to, že policie ve velkém použila slzný plyn proti fanouškům, kteří po zápase rovněž vběhli na hřiště…

Za další příčiny označila komise přeplněný stadion, nedodržování bezpečnostních pravidel a zamčené brány.

Indonéská liga byla tehdy na dva měsíce přerušena.

V aktuální tabulce patří po šesti kolech úřadujícímu šampionovi Persibu třetí místo, Kúdelova Persija je na osmé pozici se dvěma výhrami, remízami i prohrami.

Bitky přímo na trávníku, demolice stadionu a tragické události. To vše se stalo nedávno v Indonésii během zápasu mezi týmy Persib Bandang a Persija Jakarta, který je nazýván indonéským „El Clásico“.

V průběhu utkání, které sledovalo 16 tisíc diváků na stadionu s kapacitou 40 tisíc lidí, padly červené karty na obou stranách a domácí Persib nakonec zvítězil 2:0. Do 80. minuty hrál za hosty dokonce bývalý hráč Slavie Praha, stoper Kúdela.

Avšak největší pozornost přitáhly nepokoje po zápase. Fanoušci obou týmů vtrhli na hřiště a začali se bít přímo na trávníku. Rvačky pokračovaly i mimo hřiště, kde došlo k demolici stadionu.

Tato událost není první tragickou událostí spojenou s fotbalem v Indonésii. Před necelými dvěma lety při zápase Arema – Persebaya zemřelo přes 135 lidí a stovky dalších utrpěly zranění. Tato událost byla označena za jednu z největších tragédií v historii sportu v zemi.

Podle indonéské vládní komise byla hlavní příčinou této tragédie panika a tlačenice na stadionu, která byla vyvolána použitím slzného plynu policie proti fanouškům, kteří se po zápase rozhodli vběhnout na hřiště.

Tato událost vedla k přerušení indonéské ligy na dva měsíce. V současné době se tým Persib Bandang nachází na třetím místě v tabulce po šesti kolech, zatímco Persija Jakarta, tým Kúdely, je na osmé pozici se dvěma výhrami, remízami a prohrami.

Násilné události spojené s fotbalem jsou vždy tragické a nepřijatelné. Doufejme, že se podobné incidenty již nebudou opakovat a fanoušci budou schopni podporovat své týmy bez násilí a destrukce.