Vítěz Tour de France obdrží trofej od českých sklářů s názvem „Pomíjivé bubliny“

Vítěz Tour de France obdrží trofej od českých sklářů s názvem „Pomíjivé bubliny“

Letošní trofej má nový brus a kombinuje tradiční řemeslné umění českých sklářů se současným designem. Tvar ceny podle designéra Petera Olaha připomíná peloton.

„Letošní design trofeje je inspirovaný pomíjivostí okamžiku, kdy od spodního, technicky exaktního podstavce, odděleného prstencem nesoucím logo Škoda, jakoby probublávaly amorfní, zdánlivě neuspořádané bublinky vytrácející se směrem k vrcholu trofeje, skrývajíc logo samotného závodu,“ uvedl autor návrhu ze Škody Design.

Samozřejmostí je kvalitní ruční práce novoborských sklářů a brusičů. Výroba každé trofeje je náročný proces, který začíná už půl roku před plánovaným odevzdáním pořadatelům.

„Postup výroby byl stejný jako každý rok. Šlo o ruční foukání a brus, čímž získává trofej na jedinečnosti. Každý vítěz tak má doma unikátní kus,“ vysvětluje PR manažerka Lasvitu Anna Minaříková.

Trofej pro letošní ročník měří standardních 60 centimetrů a váží přes 5 kilogramů.

„Tvar trofeje zůstává i po letech stejný. Vyjadřuje dynamičnost a velkou symboliku. Ve spodní části je širší, tak jako je početné startovní pole během prvních etap. Ve svém středu se zužuje, protože se postupně profilují hlavní favoriti, a v horní části už po řadě úniků a spurtů stojí na kolmém vrcholu pouze absolutní vítěz třítýdenního závodu,“ připomněl designér Olah.

Ale jedna změna přece jen nastane. Kvůli přípravě blížící se olympiády bude „Stará dáma“ poprvé od roku 1975 končit místo pařížského bulváru Champs-Élysées v Nice na jihu Francie.

Navíc to v neděli nebude klasický dojezd pelotonu, ale výzva v podobě 33,7 km dlouhé časovky se startem v Monaku.

Každoroční Tour de France je jedním z nejprestižnějších cyklistických závodů na světě a vítěz této události obdrží jedinečnou trofej, která kombinuje tradiční řemeslné umění českých sklářů s moderním designem. Letošní trofej má nový brus a tvar podle designéra Petera Olaha připomíná peloton.

Trofej je inspirována pomíjivostí okamžiku a zdůrazňuje dynamiku závodu. Každá trofej je ručně vyrobena v novoborských sklárnách a proces výroby trvá přibližně půl roku. Každý vítěz tak získá unikátní kus, který váží přes 5 kilogramů a měří 60 centimetrů.

Design trofeje zůstává po letech stejný, ale letos dojde k jedné změně. Kvůli přípravám na olympijské hry bude konečný dojezd závodu probíhat v Nice na jihu Francie místo tradičního Champs-Élysées v Paříži. Navíc se v neděli uskuteční časovka s délkou 33,7 km se startem v Monaku.

Tour de France je nejen sportovní událostí, ale i kulturním fenoménem, který každoročně přitahuje pozornost milionů fanoušků po celém světě. Trofej pro vítěze závodu je symbolickým oceněním jejich úspěchu a odměnou za tvrdou práci a odhodlání během třítýdenního maratónu cyklistických etap.