Vítězná strategie Mercedesu v Singapuru: Zbytečný vzájemný souboj brzdil rychlost

Vítězná strategie Mercedesu v Singapuru: Zbytečný vzájemný souboj brzdil rychlost

Mercedes, jeden z nejúspěšnějších týmů ve Formuli 1, čelí hrozbě první sezony bez vítězství od roku 2012. Jejich stříbrné šípy nevyhrály žádnou ze šestnácti Grand Prix v letošní sezóně, což je poprvé od roku 2012. Naposledy se jim to povedlo loni v Brazílii, když zvítězil George Russell.

Přestože byl Mercedes velmi blízko vítězství v nedělním závodě na okruhu Yas Marina, nakonec se jim to nepodařilo. Když bylo 19 kol před koncem vyhlášeno virtuální safety car kvůli poruše monopostu Estebana Ocona z týmu Alpine, Russell a Lewis Hamilton zajeli do boxů. Tam nasadili novou sadu středně tvrdých pneumatik, čímž si ušetřili čas.

Jakmile se závod mohl opět rozjet, oba jezdci Mercedesu začali fenomenální stíhací jízdu. Byli o sekundu až sekundu a půl rychlejší než jezdci před nimi, kteří si ponechali své starší tvrdé pneumatiky. Podařilo se jim předjet Charlese Leclerca, ale vedoucí duo Carlos Sainz junior – Lando Norris dokázalo odolávat jejich rychlejším soupeřům.

Taktickou chybou Mercedesu bylo to, že nejjasněji neurčili jezdce, který má jet na vítězství. Russell tak musel vedle útoku na druhého Norrise sledovat i zpětná zrcátka druhého monopostu W14, který mohl využít každou jeho chybu. Hamilton měl plné právo zaútočit, ale jeho snaha předjet Norrise mu nepomohla.

Drama nedělní noci na okruhu Yas Marina vyvrcholilo v posledním kole, kdy Russell nezvládl svůj monopost a narazil do svodidel. Zklamaný 25letý jezdec si stěžoval do týmového rádia a frustrace pokračovala i v depu, kde procházel nasupený s helmou na hlavě.

Russellova chyba otevřela Hamiltonovi cestu ke 196. pódiovému umístění, ale sedminásobný šampion asi chtěl víc. „Potřebovali jsme riskovat, abychom měli šanci dostat se přes naše rivaly a vyhrát. Myslím, že jsme měli opravdu dobré tempo. Předjet na okruhu Yas Marina je hodně těžké. Co mě opravdu překvapilo, je to, že tvrdé gumy neodcházely tak rychle, jak jsme si mysleli. Navíc naše gumy se také rychle opotřebovaly, když jsme se snažili dohnat tu obrovskou ztrátu, kterou jsme měli po zastávce v boxech,“ uvedl britský jezdec.

Russell se nyní pokusí o své 104. vítězství v kariéře v příštím závodě v japonské Suzuce, který se koná tento víkend. Mercedes doufá, že se mu podaří ukončit sérii bez vítězství a vrátit se na vrchol.