Vláda získává uznání za omezení tenisových aktivit pro Ruskou federaci, WTA však vyjadřuje nesouhlas.

Vláda získává uznání za omezení tenisových aktivit pro Ruskou federaci, WTA však vyjadřuje nesouhlas.

Ruská invaze na Ukrajinu má výrazné dopady i na sportovní události. Česká vláda již v červnu schválila zákaz startu ruských a běloruských sportovců na českém území. Bělorusko se sice do války aktivně nezapojilo, ale umožnilo Rusku provádět útoky ze svého území.

V posledních dnech došlo k incidentu na letišti, kdy policie zadržela jednu z ruských hráček a neumožnila jí vstup do země. Tento postup však nesouhlasí s pravidly WTA (Women’s Tennis Association), které stanovují, že všem hráčům musí být umožněno soutěžit bez jakékoliv diskriminace. WTA ve svém prohlášení vyjádřila nesouhlas s českým postupem.

Podobná situace se nedávno odehrála i v Polsku, kde hraniční stráž nevpustila do země ruskou hráčku Věru Zvonarevovou, která se měla zúčastnit turnaje ve Varšavě. Ruské a běloruské hráčky na ostatních tenisových turnajích nastupují pod neutrální vlajkou a bez státních symbolů.

Z ukrajinského tenisového tábora přichází velká chvála na adresu Prahy a Varšavy. Ukrajinský tenista Alexandr Dolgopolov na Twitteru napsal: „Zdá se, že WTA si myslí, že všichni kolem jsou idioti a neví, že WTA plně podporuje válku podporující sportovce! Dobrá práce, Česká republiko, dobrá práce, Polsko.“

Tenisový turnaj na pražské Spartě začíná v pondělí a roli nasazené jedničky zde plní česká tenistka Marie Bouzková. Situace kolem účasti ruských a běloruských hráčů na turnaji je stále nejasná a vyvolává kontroverze.