Vladavič prozradil, že depresi zaléval alkohol po barech a trenér Hapal mu nepomohl

Vladavič prozradil, že depresi zaléval alkohol po barech a trenér Hapal mu nepomohl

„První přípitek byl slivovicí. Tu sem vozím z Moravy, na Slovensku ji nemají,“ smál se Hapal krátce po snovém postupu.

Dvouletým angažmá v Žilině nakopl svou trenérskou kariéru k zajímavým angažmá.

Trénoval v polském Lubinu, v roce 2018 usedl na lavičku pražské Sparty a v životopise má také slovenské reprezentace – nejdříve jednadvacítku, poté převzal i seniorský výběr.

Český kouč nyní pokračuje v trenérské kariéře v Baníku Ostrava. Jak nyní žijí jeho svěřenci ze „zlaté“ Žiliny, jejichž jméno je známé i v Česku, zmapoval slovenský deník SME.sk.

Dramatický příběh má za sebou bosenský Admir Vladavič. Z klubu odešel v roce 2011 poté, co si s kabinou vyloženě nesedl.

„Spoluhráči okolo kapitána Ježe mě nebrali, nepřihrávali mi. Možná jim vadilo, že jsem měl v Žilině velmi dobré finanční podmínky,“ vysvětloval v roce 2012 pro slovenský deník Šport. 

Údajně si nerozuměl s koučem Hapalem. „Ani jemu jsem nepadl do oka. Často mě kritizoval, tak jsem se ozval. Holt jsem povaha, která mnohým překáží.“

Horkokrevný záložník situaci řešil radikálně. V roce 2011 práskl v Žilině dveřmi, místo se soupeři na hřišti začal bojovat se svými démony. Tím nejhorším byly deprese, na které zabíralo v jeho očích jediné: poctivý panák alkoholu. 

„Deprese? Takovému traumatu se nevyrovná žádné zranění z fotbalu. Ráno jsem vstal a měl jsem prázdno. Trénoval jsem individuálně, ale i tak jsem se nudil. Vyhledával jsem společnost kamarádů, čím dál víc jsem vymetal bary a hodně jsem pil,“ svěřil se.

Do fotbalu se ovšem dokázal vrátit. Na dvě sezony se dokonce objevil v dresu Karviné. Krátce na to ukončil kariéru v Mostaru.

Království za nebeskou modř

Jeho jméno si budou pamatovat především fanoušci Viktorie Žižkov. Vytáhlý útočník Tomáš Oravec pálil góly v červenobíle pruhovaném dresu ještě v době, kdy se na Žižkově hrály evropské poháry a do Prahy přijel mimo jiné slavný Betis Sevilla.

V Lize mistrů dal gól Chelsea, o rok později se vydal na čínské dobrodružství do klubu Šaan-si Čung-ťian Čchan-pa.

„Obrovský problém byl, že jsme neuměli jazyk. Cestovat z jednoho bodu do druhého se dvěma dětmi bylo vyčerpávající,“ vracel se Oravec k exotickému angažmá.

Jako Evropané však byli v Číně atrakcí oni. „Když viděli dcery, chytali je za ruce a chtěli se s nimi fotit. Evropané to v Číně nemají jednoduché, pro místní jsou lákadlem. Zvláště děti. Není divu, že vás to po chvíli začne trápit. Stejně jako smog: modrou oblohu jsem tam neviděl ani jednou,“ popisoval své zkušenosti.

V pekingském klubu nakonec strávil čtyři měsíce. Vrátil se na Slovensko, do Trnavy, zkusil si i Kypr nebo Rumunsko.

Profesionální kariéru ukončil v roce 2014, nyní působí jako trenér mládeže ve Slovanu Bratislava.

Kat Sparty

Momodou Ceesay působil v předkole s pražskou Spartou jako zjevení. Obránci favorita z Prahy často jen zírali, jak se mezi nimi mladičký a téměř dvoumetrový Gambijec prohání jako vítr v Guinejském zálivu.

Byl to právě on, kdo se dvěma góly – jedním na Letné a druhým v Žilině – postaral o postup do základní skupiny Ligy mistrů.

Kolem Ceesaye rázem zakroužilo několik klubů na západ od Slovenska, mimo jiné registroval i zájem z České republiky. Jenže jak jeho hvězda rychle vylétla, tak i poměrně rychle pohasla. V Lize mistrů už gól nepřidal, střelecky se začal trápit i v domácí lize.

Na vině byly především problémy s chronickými zraněními kolenních kloubů. Kromě Slovenska si vyzkoušel i angažmá v Kazachstánu, Finsku nebo Izraeli. Kariéru končil v roce 2020 s pocitem, že měl potenciál dotáhnout to mnohem dál.

Fotbalová pohádka

Jestli byl Ceesay symbolem žilinské dravosti v útoku, roli neprůstřelné zdi v brance plnil proti Spartě Martin Dúbravka. To ještě netušil, že se o několik let později na Letnou vrátí. A stávat bude v domácí brance.

Mezitím si ještě střihl dvouletou zkušenost v norském Esbjergu, následně jeho kariéra nabrala závratnou rychlost. Liberec, Sparta, Newcastle United – divoká jízda během pouhých dvou let. Za Straky odchytal 115 zápasů, před dvěma lety zamířil na hostování do Manchesteru United.

V klubu sice už delší dobu nechytá, o pozici jedničky ve slovenské reprezentaci ovšem nepřišel a mimo jiné se podílel na sympatickém vystoupení Slováků na letošním Euru.

Deprese zaléval alkoholem po barech. Nepřidal mi ani trenér Hapal, prozradil Vladavič

Trenérská kariéra je plná výzev a překážek, a to platí i pro bosenského trenéra Admir Vladaviče. Po dvou letech strávených v Žilině se jeho kariéra dostala na zajímavou úroveň. Trénoval v Polsku, vedl pražskou Spartu a dokonce se postavil i do čela slovenské reprezentace. Nyní pokračuje ve své trenérské dráze v Baníku Ostrava.

Vladavič se však musel vyrovnat s několika těžkostmi během své kariéry. V roce 2011 opustil klub kvůli neshodám s hráči a trenérem Hapalem. Situace se ještě zhoršila, když začal bojovat s depresemi. Pro něj bylo nejhorší, že jediným útěkem byl alkohol.

„Deprese? Takovému traumatu se nevyrovná žádné zranění z fotbalu. Ráno jsem vstal a měl jsem prázdno. Trénoval jsem individuálně, ale i tak jsem se nudil. Vyhledával jsem společnost kamarádů, čím dál víc jsem vymetal bary a hodně jsem pil,“ svěřil se Vladavič.

Přesto se mu podařilo vrátit se k fotbalu a dokonce hrál za Karvinou. Nakonec ukončil kariéru v Mostaru a nyní působí jako trenér mládeže ve Slovanu Bratislava.

Dalším zajímavým hráčem, který prošel těžkými obdobími, je Momodou Ceesay. Přestože se zdál být slibným hráčem, jeho kariéra postupně upadala kvůli zraněním a problémům s výkony. Nakonec ukončil kariéru v roce 2020 s pocitem nedořešených možností.

Na druhou stranu Martin Dúbravka, brankář, který prošel norským Esbjergem a následně se dostal do klubů jako Liberec, Sparta Praha a dokonce i Newcastle United, ukazuje, že tvrdá práce a odhodlání mohou vést k úspěchu. I přes několik let strávených na různých místech se mu podařilo stát se stabilním hráčem ve slovenské reprezentaci.

Trenérská kariéra i hráčský život jsou plné výzev a překážek, ale příběhy jako tyto ukazují, že s odhodláním a tvrdou prací je možné překonat i ty nejtěžší situace. Vladavič, Ceesay a Dúbravka jsou jen několika příklady hráčů a trenérů, kteří dokázali překonat obtíže a dosáhnout úspěchu ve světě fotbalu.