Vonící kurt připomíná atmosféru obýváku Snoop Dogga, Marihuanu ucítila i Vondroušová.

Vonící kurt připomíná atmosféru obýváku Snoop Dogga, Marihuanu ucítila i Vondroušová.

Wimbledonský turnaj je jedním z nejprestižnějších tenisových turnajů na světě. Každý rok se zde schází nejlepší tenisté a tenistky, aby bojovali o titul. Letošní ročník však přinesl zajímavou novinku, která se týká nejen samotných zápasů, ale i atmosféry na dvorci.

Někteří tenisté, včetně wimbledonské šampionky Markéty Vondroušové, si všimli zvláštního a nezaměnitelného zápachu pronikajícího na dvorec z přilehlého parku obklopeného lavičkami. Tento zápach je způsoben malým množstvím marihuany, které je v New Yorku legální a kouření je povoleno tam, kde je obecně kouření povoleno.

Markéta Vondroušová si tento zápach všimla během svého úterního zápasu a na tiskové konferenci po výhře nad Korejkou Han Na-le uvedla: „Dneska jsem to taky cítila. Voní to hodně. Myslím, že to je jenom na sedmnáctce. Ten kurt je hodně stranou, je skoro v parku. Myslím, že to sem jde odtamtud.“

Podobný dojem měl i německý tenista Alexander Zverev, který na kurtu číslo sedmnáct zahajoval program. „Kurt číslo sedmnáct rozhodně voní jako obývák Snoop Dogga. Bože, je to úplně všude! Celý kurt je cítit trávou,“ prohlásil finalista turnaje z roku 2020.

Marihuana se stala nedílnou součástí New Yorku po její legalizaci a v poslední době se z kurtu číslo sedmnáct linie výrazný marihuanový opar. Tento kurt, který pojme 2500 diváků, se nachází v jihozápadním koutě tenisového centra Billie Jean Kingové vedle Corona Parku.

I přes tento zvláštní zápach si však tenisté myslí, že je to součástí atmosféry turnaje a neovlivňuje jejich výkony. „Je to těžké uniknout. Musíte si na to zvyknout,“ uvedl člen ochranky turnaje Ricard Rojas. Navíc má pro hráče jasnou radu: „Zkuste to. Třeba vám to pomůže uvolnit se.“

Celkově lze říci, že marihuanový zápach se stal neodmyslitelnou součástí letošního wimbledonského turnaje. Ať už ho tenisté vnímají pozitivně či negativně, jedno je jisté – přináší do atmosféry na dvorci zajímavý a neobvyklý prvek.