Výkon Ondry nestačil na zisk medaile v obtížnosti

Výkon Ondry nestačil na zisk medaile v obtížnosti

Ondra byl po boulderingu, první části finále kombinace, z osmičlenného pole až sedmý. Jako jeden ze tří závodníků v něm ani jednou netopoval.

Zatímco na prvních dvou boulderech se Ondra dostal do druhé zóny a atakoval top, zbývající dva se mu nepovedly.

Ve třetí cestě nezapsal ani bod, ve čtvrté jen 4,8. S celkovým součtem 24,1 se dělil o sedmé místo se španělským obhájcem prvenství Albertem Ginésem.

V pondělní kvalifikaci boulderingu Ondra jeden top zdolal a obsadil páté místo.

Po středeční obtížnosti si celkově polepšil na třetí příčku, před ním skončili jen sedmnáctiletý Anraku a devatenáctiletý Brit Toby Roberts.

Anraku stejně jako průběžně druhý Američan Colin Duffy dosáhl v boulderingu ve finále na top dvakrát, třetí byl Roberts s více než šestibodovým mankem na čelo.

V lezení na obtížnost, druhé části finále, nastoupil Ondra do stěny už s vědomím, že nemůže získat medaili, ani kdyby zdolal cestu až na vrchol.

Český borec předvedl skvělý výkon a málem se dostal až k topu, chyběl mu jediný chyt. Připsal si tak 96 bodů ze 100 možných. Výš se nikdo z finálových účastníků nevyšvihl.

Šestou příčkou zopakoval rodák z Brna umístění z minulé olympiády v Tokiu, kde však byla součást kombinace i Ondrova neoblíbená rychlost. V té se v Paříži závodilo samostatně.

Vyhrál Toby Roberts z Velké Británie, stříbro bral Sorato Anraku a bronz Rakušan Jakob Schubert.

Sportovní lezení:

Muži – kombinace:

1. Roberts (Brit.) 155,2 (bouldering 63,1 + obtížnost 92,1), 2. Anraku (Jap.) 145,4 (69,3+76,1), 3. Schubert (Rak.) 139,6 (43,6+96,0), 4. Duffy (USA) 136,4 (68,3+68,1), 5. McArthur (Brit.) 125,9 (53,9+72,0), 6. Ondra (ČR) 120,1 (24,1+96,0).

Český lezec Adam Ondra nedosáhl na medaili ve finále kombinace na Světovém poháru v lezení. Po skvělém výkonu v obtížnosti se mu nepodařilo dohnat ztrátu z první části soutěže a obsadil sedmé místo.

V první části finále, boulderingu, se Ondra umístil na sedmém místě ze osmi závodníků. Podařilo se mu dostat do druhé zóny na prvních dvou boulderech, ale na zbývajících dvou už neuspěl. Ve třetí cestě nezískal žádný bod a ve čtvrté jen 4,8 bodu, celkově tak dosáhl 24,1 bodu a sdílel sedmé místo se španělským závodníkem Albertem Ginésem.

V kvalifikaci boulderingu Ondra zdolal jeden top a obsadil páté místo. Po druhé části soutěže, obtížnosti, se posunul na třetí místo, před ním skončili pouze japonský závodník Anraku a britský závodník Toby Roberts.

Ve finále na obtížnost Ondra předvedl skvělý výkon a téměř dosáhl na top cesty, chyběl mu pouze jeden chyt. Získal 96 bodů ze 100 možných, což byl nejlepší výkon ze všech finálových závodníků.

Celkové vítězství ve sportovním lezení kombinace si odnesl Toby Roberts z Velké Británie, stříbro získal Sorato Anraku z Japonska a bronz Rakoušan Jakob Schubert.

V mužské kategorii kombinace se Adam Ondra umístil na šestém místě s celkovým součtem 120,1 bodu (24,1 bodu v boulderingu + 96 bodů v obtížnosti). Vítězným závodníkem se stal Toby Roberts s celkovým součtem 155,2 bodu.

Adam Ondra ukázal své mistrovství a bojovnost na této soutěži, i když se mu nakonec nepodařilo dosáhnout na medaili. Je stále jedním z nejlepších lezců na světě a jeho výkony jsou sledované a obdivované po celém světě.