Výškový basketbalový zápas ve výšce 600 metrů nad Sněžkou s českými soupeři v Mexiku.

Výškový basketbalový zápas ve výšce 600 metrů nad Sněžkou s českými soupeři v Mexiku.

„Ze začátku prvního tréninku jsme se všechny rozdýchávaly,“ přiznává kapitánka Tereza Vyoralová.

„Ovšem ke konci jsem se už cítila dobře, čekala jsem to daleko horší. Každý to vnímá individuálně, ale den po dni na tom budeme líp a líp,“ věří.

Ve vyšších nadmořských výškách je nižší atmosférický tlak, tím pádem vzduch méně nasycený kyslíkem.

„Pro holky je velmi obtížné se tady adaptovat, ale nastavili jsme tréninkový plán, abychom s tím měli co nejmenší problém. Snad všechno bude dobré,“ klepe dřevo manažer týmu Simon Bytel.

Lvice kvůli tomu absolvovaly v rámci přípravy i týdenní kemp ve slovinských horách. Naposledy mimo evropský kontinent vycestovaly v roce 2016 do Číny.
Výběr trenérky Romany Ptáčkové se v pondělí utká s africkým Mali, ve středu vyzve Jižní Koreu a skupinu zakončí ve čtvrtek s Venezuelou.

Do play off postoupí dva nejlepší celky a křížem se střetnou s nejúspěšnějším tandemem ze druhé základní skupiny, v níž je domácí Mexiko, Černá Hora, Nový Zéland a Mosambik. Místenku do kvalifikace o mistrovství světa získá pouze vítěz turnaje.

Michal Tučný ve slavném songu zpívá, že všichni jsou už v Mexiku, ale české basketbalistky tam byly dříve než většina ostatních protivnic. Stejně jako Nový Zéland dorazily ve výrazném předstihu, aby se vypořádaly nejen s vyšší nadmořskou výškou, ale i s osmihodinovým časovým posunem.

„Bylo vidět, že únava je trošku větší, než jsme možná očekávali,“ zvěstuje po prvním tréninku Petr Treml starší, asistent trenéra. „Proto jsme se rozjížděli pomalu,“ doplňuje.

Reprezentantky se rozjely i mimo hlavní město Mexika, do dvě hodiny vzdáleného Puebla je pozvalo k přípravnému zápasu domácí družstvo. Poslední prověrku před startem předkvalifikace ovládly Češky 57:45.

„Všimli jsme si na ulicích, že lidé se otáčejí, troubí v autech. Český nebo evropský tým je pro ně specifický, moc takových zápasů tady nemají,“ směje se Bytel.

O naději na světový šampionát zabojuje dvanáctka nominovaných hráček, oproti papírově nejsilnější sestavě chybí zraněné křídelnice Dominika Paurová s Veronikou Voráčkovou, z osobních důvodů se omluvila Petra Holešínská. „U ní jsme to věděli dopředu,“ podotýká k nominaci Treml.

Všechna česká utkání odvysílá přímým přenosem kanál ČT Sport a kapitánka Vyoralová věří, že dřívější přílet půjde jejímu týmu k duhu: „Stále se v noci budíme, takže soupeři, kteří tady budou později, to nebudou mít lehké. Doufám, že to pro nás bude velké plus,“ přeje si.

Nominace českého týmu na předkvalifikační turnaj v Mexico City:

Rozehrávačky: Eliška Hamzová (Žabiny Brno), Kateřina Zeithammerová (Žabiny Brno), Karolína Šotolová (KP TANY Brno).

Křídla: Gabriela Andělová (ZVVZ USK Praha), Tereza Vyoralová (ZVVZ USK Praha), Simona Sklenářová (Žabiny Brno), Julie Pospíšilová (Baxi Ferrol).

Pivotky: Julia Reisingerová (NKA Universitas Péc), Kateřina Rokošová (Levhartice Chomutov), Emma Čechová (Žabiny Brno), Natálie Stoupalová (VBW Gdyně), Veronika Šípová (ZVVZ USK Praha).

České basketbalistky se momentálně nacházejí v Mexiku, kde se připravují na nadcházející turnaj. Tým čelí nejen svým soupeřům, ale také výzvě vyšší nadmořské výšky a nižšímu atmosférickému tlaku. Tato změna podmínek může být pro hráčky obtížná, ale díky připravenému tréninkovému plánu se snaží minimalizovat možné problémy.

Kapitánka týmu Tereza Vyoralová přiznává, že na začátku tréninku se všechny hráčky musely rozehřát, ale postupem času se cítily lépe. Každá hráčka vnímá adaptaci na nové podmínky individuálně, ale věří, že se s každým dnem budou cítit lépe a lépe.

Tým absolvoval i týdenní kemp ve slovinských horách jako součást přípravy na turnaj. Jejich první zápas se odehraje proti týmu Mali, následně se utkají s Jižní Koreou a skupinu zakončí zápasem s Venezuelou. Do play off postoupí dva nejlepší týmy, které se utkají s nejlepšími týmy z druhé základní skupiny.

České basketbalistky dorazily do Mexika s výrazným předstihem, aby se mohly přizpůsobit novým podmínkám. Před startem turnaje absolvovaly i přípravný zápas s domácím týmem v Pueble, který vyhrály 57:45.

Nominovaný tým čítá dvanáct hráček, přičemž některé hráčky chybí z důvodu zranění nebo osobních důvodů. Všechna utkání českého týmu budou odvysílána živě na kanálu ČT Sport.

České basketbalistky doufají, že si z Mexika odvezou úspěch a postoupí do kvalifikace o mistrovství světa. Snaží se přizpůsobit novým podmínkám a věří, že jejich odhodlání a tvrdá práce jim pomohou dosáhnout úspěchu.