Významný životní příběh Němců, kteří vyráběli náboje a za komunistické éry prodávali majetek.

Významný životní příběh Němců, kteří vyráběli náboje a za komunistické éry prodávali majetek.

Připomeňte si příběh sportovního obojživelníka, hokejisty a tenisty Jaroslava Drobného, který přesně před sedmdesáti lety ovládl Wimbledon.

Jaroslav Drobný byl český sportovec, který se proslavil jako hokejista a tenista. Narodil se v roce 1921 v Praze a od mládí projevoval talent pro sport. Začal hrát hokej a brzy se stal členem československého národního týmu.

Drobný však nebyl pouze hokejistou, ale také tenistou. V roce 1946 se stal profesionálním tenistou a začal se účastnit mezinárodních turnajů. Jeho největším úspěchem bylo vítězství na Wimbledonu v roce 1954, kdy porazil favorizovaného Američana Kena Rosewalla.

Po úspěchu na Wimbledonu se Drobný stal známým po celém světě a získal si obdiv fanoušků i kolegů. Byl považován za jednoho z nejlepších tenistů své doby a jeho styl hry byl velmi elegantní a technicky dokonalý.

Drobný však nebyl pouze sportovcem, ale také podnikatelem. Během své kariéry se zapojil do podnikání s výrobou nábojů pro střelce a později se stal majitelem několika firem. Za komunistického režimu v Československu mu byl majetek zabaven a musel emigrovat do Spojených států.

Jaroslav Drobný zemřel v roce 2001 ve věku 80 let, ale jeho památka žije dál mezi fanoušky tenisu a hokeje. Jeho úspěchy na dvorcích i mimo něj ho zařazují mezi legendy českého sportu.