„Vztah mezi námi není přátelský.“ Polsko se zabavuje demolicí ruského zařízení. Šwiateková cítí touhu po pomstě.

„Vztah mezi námi není přátelský.“ Polsko se zabavuje demolicí ruského zařízení. Šwiateková cítí touhu po pomstě.

Takovou dominanci léta nikdo nepamatuje. Polská královna ztratila pouhých deset bodů z 58 odehraných výměn. Nevynechala jedinou příležitost zabít míček do kurtu. Potapovová byla naprosto bezradná. 

„Byla jsem hodně soustředěná. Nedívala jsem se na skóre a hrála dál svou hru. Skončilo to velmi rychle, je to docela zvláštní,“ krčila rameny Šwiateková.

Ale polská média měla okamžitě jasno. Největší favoritku antukového grandslamu hnala po kurtu silná touha po pomstě.

Obě hráčky jsou totiž vrstevnice a deset let nazpátek byste v jejich věkové kategorii těžko hledali větší rivalky. Jejich bitvy rozhodovalo pár bodů a většinou vždy na stranu Rusky.

„Byly to srdcervoucí porážky. V semifinále Orange Bowlu vyhrála, i když jsem měla mečbol. Pak mě porazila po cestě za evropským titulem do čtrnácti let. Hrály jsme proti sobě pořád,“ vzpomínala nyní po postupu do čtvrtfinále Šwiateková. 

Jenže zatímco Potapovová byla pouze juniorskou světovou jedničkou, Polka nyní neohroženě kraluje dospělému žebříčku a dominanci dokázala Rusce v neděli přímo na kurtu.

„Ale nemyslím si, že by to bylo tou naší historií. Prostě časy se mění, já jsem teď starší, a proto hraju líp než tehdy. Nevím, proč je teď mezi námi takový rozdíl,“ odpověděla stroze třiadvacetiletá tenistka z Varšavy.

Polská média si pak neodpustila některé vtípky i na adresu Rusky. „Tisková konference Igy trvala téměř déle než celý zápas,“ komentoval mediální zájem o Šwiatekovou server Sport.pl. 

Potapovová se dostavila na setkání s médii až po několika hodinách, protože si nejprve plnila deblové povinnosti. Nneskrývala, že drtivou porážku těžce nesla. I ona vnímá, že vztah s Polkou nemá zrovna idylický.

„Nejsme přítelkyně, nejsme si ani moc blízké. Ale já k ní chovám respekt, je to nejlepší tenistka současnosti,“ uvedla aktuálně 41. hráčka světa.

Zároveň si ale postěžovala, že celý týden těžce nese podmínky, které v Paříži panují. Zatímco Šwiateková využívá privilegia světové jedničky a preferuje u pořadatelů dřívější zápasy pod střechou Ruska na menších kurtech snáší neustálé odkládání programu kvůli dešti.

„Den před tímhle zápasem jsem byla od devíti do sedmi večer na kurtech kvůli čtyřhře, nakonec jsme hrály až dnes. Pořádně jsem nespala ani nejedla, to není příprava, jakou by měla hráčka před osmifinále proti světové jedničce absolvovat,“ zlobila se Potapovová.

Pro to má pochopení i Šwiateková, která prosí o brzké časy zápasů záměrně. „Prostě chci jít spát v normální hodinu. U nás to není tak, že dohrajeme zápas a do hodiny ležíme v posteli. Někdy to trvá i čtyři hodny, než zregenerujeme, odbavíme rozhovory s médii a podobné věci,“ vysvětlila.

Před úterním čtvrtfinále má antuková suverénka času na rozdávání. V něm se pak střetne s loňskou wimbledonskou šampionkou a českou jedničkou Markétou Vondroušovou.

Polská tenistka Iga Świątek nedávno porazila ruskou soupeřku Anastasii Potapovovou s neuvěřitelným skóre 58:10. Tato dominace na kurtu překvapila mnoho diváků a fanoušků tenisu, kteří si pamatují dramatické souboje obou hráček z minulosti.

Świątek a Potapovová jsou vrstevnice a jejich rivalita sahá až deset let zpět, kdy se pravidelně střetávaly na tenisových kurtech. Potapovová byla tehdy juniorskou světovou jedničkou, zatímco Świątek se postupně vypracovala na dominující postavu dospělého tenisu. Jejich souboje v minulosti vždy skončily vítězstvím Rusky, což pro polskou hráčku bylo velkým zklamáním.

Nicméně v nedávném zápase dokázala Świątek porazit Potapovovou s přehledem a ukázat svou silnou touhu po pomstě. Polská média okamžitě reagovala na tuto výhru a zdůraznila, jak dominantní výkon předvedla jejich tenistka.

Potapovová na tiskové konferenci uvedla, že není s Świątek blízká a že mezi nimi neexistuje žádné přátelství. Nicméně uznala talent a sílu polské hráčky a vyjádřila respekt k jejím výkonům.

Obě hráčky se shodly na tom, že podmínky v Paříži během French Open byly obtížné kvůli dešti a neustálým odkládáním programu. Potapovová se stěžovala na nedostatečný odpočinek a přípravu před zápasem proti Świątek, zatímco polská tenistka prosila o brzké časy zápasů kvůli lepší regeneraci.

Před nadcházejícím čtvrtfinále French Open se Świątek setká s českou tenistkou Markétou Vondroušovou, loňskou wimbledonskou šampionkou. Fanoušci tenisu se mohou těšit na další napínavý zápas plný emocí a skvělého tenisu.