Zach se má stát koncem legendy a Pastrňák s céčkem? Jiní hráči si ho prý zaslouží víc.

Zach se má stát koncem legendy a Pastrňák s céčkem? Jiní hráči si ho prý zaslouží víc.

Fanoušci bostonských Bruins se nedávno rozdělili na dvě poloviny v anketě ohledně budoucnosti kapitána Patrice Bergerona. Jedna skupina věřila, že si Bergeron ještě prodlouží kariéru, zatímco druhá skupina předpovídala jeho konec. Bohužel pro optimisty se ukázalo, že měli pravdu. V Bostonu zavládl smutek, protože Bergeron oznámil konec své kariéry.

Bergeron je již 38 let, ale v minulé sezoně stále patřil mezi nejlepší hráče týmu. Vyhrál téměř 62 procent vhazování a nasbíral 58 bodů (27+31) ve 78 zápasech. Kromě toho hrál výborně i ve směru dozadu a za své výkony získal Selke Trophy pro nejlepšího obránce NHL.

Bruins se nyní musí vyrovnat s absencí Bergerona a pravděpodobně i Davida Krejčího, který naznačil, že nezačne novou sezonu nikde. Vedení klubu už s nimi nepočítá a hledají nové centry pro první a druhou formaci.

Na výběr je několik možností. Bruins získali Morgana Geekieho, Jespera Boqvista, Patricka Browna a Jaysona Megnu. Kromě toho plánují prodloužit smlouvu s Trentem Fredericem a na farmě mají další talenty jako Georgije Merkulova, Johna Beechera a Marca McLaughlina. Všichni jmenovaní by mohli hrát na pozici centra.

Hlavními favority na vedoucí role v první a druhé formaci jsou momentálně Pavel Zacha a Charlie Coyle. Zacha v minulé sezoně hrál na levém křídle druhé formace, zatímco Coyle vedl třetí formaci.

Podle webu The Athletic by první formace mohla vypadat následovně: Zacha s Davidem Pastrňákem na pravém křídle a Bradem Marchandem na levém křídle. Stanice NBC ale s ohledem na minulou spolupráci vidí Marchanda vedle Coyla a Jakea DeBruska.

V takovém případě by české duo hrálo s 34letým křídelníkem Jamesem van Riemsdykem, který v posledních letech ztratil svou pověst 30gólového střelce a podepsal s Bostonem roční smlouvu za „pouhý“ milion dolarů.

Nick Goss z NBC shrnuje situaci slovy: „Přechod od Bergerona a Krejčího na Coyla a Zachu je významným sešupem. To ale neznamená, že Coyle a Zacha nejsou produktivní hráči, ale nejsou to hráči na boj o Stanley Cup.“

Po skončení Bergeronovy kariéry se Bruins také musí rozhodnout, komu předat kapitánské céčko. Bývalý trenér Bruce Cassidy říká: „Myslím, že mají z čeho vybírat. Je tam Pastrňák, je tam McAvoy, prostě víc kluků. A pak je tu samozřejmě Marchand, který s Bergeronem utvářel minulou týmovou kostru. Za mě je to chlap, který hrozně vyrostl herně i co se týče vůdcovských schopností.“

Zámořská média se shodují