Zacha opakovaně odmítl MS, Rulík tvrdí, že to není náhoda. Jandač však nesouhlasí s jeho postojem.

Zacha opakovaně odmítl MS, Rulík tvrdí, že to není náhoda. Jandač však nesouhlasí s jeho postojem.

Pavel Zacha je český hokejový útočník, který působí v NHL od roku 2016. Přestože je již několik let součástí této prestižní soutěže, dosud nenastoupil za českou reprezentaci. Naposledy se v národním dresu objevil na mistrovství světa juniorů před sedmi lety.

Zdá se, že nezáleží na tom, kdo ho do seniorského výběru zve. Trenéři Josef Jandač, Miloš Říha, Filip Pešán a naposledy Karri Jalonen ho všichni odmítli nominovat, často bez udání důvodu. Po posledním odmítnutí před MS 2023 v Rize a Tampere se začaly šířit spekulace, že Zacha už žádnou pozvánku nedostane. Někteří dokonce tvrdí, že by ho ani trenér Jandač ani bývalý reprezentační manažer Martin Ručinský znovu nenominovali.

Nový trenér reprezentace Miloš Říha však hodlá s Zachou mluvit. „Určitě s ním budu chtít mluvit. Nejsme v situaci, kdy bychom mohli nějakého hráče neoslovovat,“ prohlásil Říha v televizním pořadu Bomby na ledě. Přesto si uvědomuje, že odmítnutí tolika šampionátů není náhoda. „Nedělám si přehnané iluze, že zrovna já ho přesvědčím, aby reprezentoval. Hráč v první řadě musí chtít,“ dodal.

Otázka, zda Zacha přijde reprezentovat, je nyní palčivější než kdy dříve. V minulosti se mu nedařilo v týmu New Jersey a často slýchal kritiku, že nehraje jako šestka draftu. V minulé sezóně však v dresu Bostonu ožil. V 82 zápasech základní části nasbíral 57 bodů (21+36) a zařadil se mezi nejlepší české hráče v soutěži. Navíc často nastupoval vedle Davida Pastrňáka, a to jak jako levé křídlo, tak i jako centr.

Nyní by se mohl stát prvním centrem klubu poté, co ukončili kariéru David Krejčí a Patrice Bergeron. Jeho kariéra by tak mohla ještě více vyletět. Ztráta takového hráče by pak reprezentaci hodně bolela.

Trenér Říha měl možnost vidět Zachu v polovině srpna, kdy pozval české hráče NHL na golf do Berouna. Zacha však, stejně jako obránce Radko Gudas, chyběl. „Pavel se tady oženil a odletěl do Ameriky, nezůstal. Kdyby tady v tom termínu byl, samozřejmě bychom ho taky pozvali,“ dodal Říha.