Začíná šampionát, který přitahuje pozornost i formule 1. Peugeot zaostává v konkurenci.

Začíná šampionát, který přitahuje pozornost i formule 1. Peugeot zaostává v konkurenci.

Alpine , BMW, Cadillac, Ferrari, Isota Fraschini, Lamborghini, Peugeot, Porsche a Toyota. To zní jako nabídka renomovaného autosalónu na prestižní adrese světového velkoměsta.

Ale chyba lávky, jde o seznam značek, které letos přihlásily své vozy do světového šampionátu ve vytrvalostních závodech (FIA WEC) a dnes pojedou v jeho úvodním podniku v katarském Dauhá. Tedy přesněji řečeno, v elitní třídě Hyperaut.

Jen pro porovnání, ve formuli 1 dodávají motory automobilky Ferrari, Honda, Mercedes a Renault (jeho tým se ale jmenuje Alpine). Vedle toho ještě závodí stáje značek Aston Martin a McLaren.

Nástupce prototypové kategorie LMP1 přitom začal velmi skromně. V roce 2021, při svém prvním ročníku, měla kategorie Hyperaut pouhých pět účastníků.

Tento scénář se však od té doby dramaticky změnil. Seznam účastníků se výrazně rozšířil díky tomu, že se do soutěže zapojili noví výrobci a týmy.

Počátek této proměny znamenal v roce 2022 vstup značky Peugeot. S vozem 9X8 způsobili Francouzi kvůli revoluční aerodynamice velký poprask. Speciál  totiž neměl vůbec žádné zadní křídlo a na tomto konceptu Peugeot trvá dodnes.

Rozšiřování pole účastníků pokračovalo vloni příchodem Ferrari, Porsche a Cadillacu, čímž se počet účastníků třídy Hyperaut v celé sezoně zvýšil na 13 a v Le Mans dokonce na 16. Tento trend pokračuje i letos, kdy se v MS představí dokonce 19 Hyperaut.

Aby to nebylo tak jednoduché, existují dva modely, podle nichž jsou speciály pro kategorii Hyperaut zkonstruované. Jsou Le Mans Hypercar (LMH) a Le Mans Daytona h (LMDh). Obě jsou nastaveny tak, aby bylo možná rovná konkurence.

Navíc je zaveden systém Balance of Performance (BoP). Vyladění faktorů, jako je hmotnost, výkon a aerodynamika má za cíl vyrovnat podmínky mezi různorodými vozidly.

Cílem tak je, aby šampionem nebyl tým mající technologickou převahu, ale ten, který dokáže lépe pracovat v boxech a má lepší strategii.

Všechna Hyperauta v sezoně 2024 FIA WEC:

V současné době se zdá, že svět vytrvalostních závodů prochází obdobím obrovského rozvoje a růstu. Startuje šampionát, kterému závidí i formule 1. Mezi značkami, které se letos přihlásily do světového šampionátu ve vytrvalostních závodech (FIA WEC) a dnes pojedou v jeho úvodním podniku v katarském Dauhá, najdeme jména jako Alpine, BMW, Cadillac, Ferrari, Isota Fraschini, Lamborghini, Peugeot, Porsche a Toyota.

Tato prestižní událost se odehrává v elitní třídě Hyperaut, která je nástupcem prototypové kategorie LMP1. V roce 2021 měla tato kategorie pouhých pět účastníků, ale od té doby se pole dramaticky rozšířilo o nové výrobce a týmy.

Jeden z největších přírůstků do této kategorie přišel v roce 2022, kdy se do soutěže zapojila značka Peugeot s vozem 9X8. Tento vůz vyvolal velký rozruch díky revoluční aerodynamice, která zahrnovala absenci zadního křídla. Tento koncept se stal charakteristickým prvkem vozů Peugeot v této kategorii.

Vloni se do pole účastníků přidaly další prestižní značky jako Ferrari, Porsche a Cadillac, což zvýšilo počet účastníků třídy Hyperaut na 13 během celé sezóny a dokonce na 16 během slavného závodu Le Mans. Trend růstu pokračuje i letos, kdy se představí celkem 19 Hyperaut.

Pro zajímavost existují dva modely vozidel, které jsou speciálně navrženy pro kategorii Hyperaut – Le Mans Hypercar (LMH) a Le Mans Daytona h (LMDh). Tyto modely jsou navrženy tak, aby zajistily rovnocennou konkurenci mezi všemi účastníky.

Aby byly závody ještě zajímavější, je zaveden systém Balance of Performance (BoP), který slouží k vyrovnání podmínek mezi různými typy vozidel. Cílem je zajistit, aby šampionem nebyl tým s technologickou převahou, ale ten, který dokáže lépe pracovat v boxech a má lepší strategii.

Celkově lze říci, že svět vytrvalostních závodů prochází obdobím obrovského rozvoje a konkurence mezi značkami je stále silnější. Fanoušci motorsportu se tak mohou těšit na vzrušující a napínavé závody plné akce a adrenalinu.