Záhadná smrt populárního Piráta koktejlem – případ stále bez odpovědí po dvaceti letech

Záhadná smrt populárního Piráta koktejlem – případ stále bez odpovědí po dvaceti letech

Marco Pantani byl italský profesionální cyklista, který zemřel 14. února 2004 v hotelovém pokoji v Rimini. Původně bylo soudem stanoveno, že Pantani zemřel na předávkování drogami. Nicméně v roce 2015 vyšetřování odhalilo, že smrt způsobila velká dávka antidepresiv.

Na podzim roku 2021 bylo vyšetřování Pantaniho smrti znovu otevřeno v Itálii potřetí. Rodina Pantaniho tvrdí, že se objevily nové důkazy, které naznačují, že šlo o vraždu. Pantaniho matka najala nové právníky a požadovala setkání se státním zástupcem, při kterém vypovídala dvě hodiny. Mezi novými důkazy byla například výpověď drogového dealera, který Pantanimu dodával kokain.

Fabio Miradossa, který byl zadržen při akci proti mafii, uvedl při výslechu, že slavný cyklista byl zavražděn. Podle něj se Pantani dostal do sporu se svým vrahem, který ho donutil vypít smrtící koktejl. Podobné tvrzení už předtím přišla s rodina cyklisty, ale druhé vyšetřování to nepotvrdilo.

Marco Pantani byl jedním z nejlepších vrchařů v historii cyklistiky. V roce 1998 dokázal vyhrát Tour de France i Giro d’Italia, což je unikátní double. Je posledním jezdcem, který tuto kombinaci získal, a celkově sedmým. Přestože ho celou kariéru provázelo podezření z dopingu, nikdy nebyl pozitivně testován.

V roce 1999 byl Pantani vyloučen z Tour de France z „zdravotních důvodů“, protože vzorky jeho krve vykazovaly neobvyklé hodnoty. Spekulovalo se, že mohou být důsledkem užívání zakázaného dopingu EPO. Právě obvinění z užívání nedovolených prostředků mohlo vést k Pantaniho depresím a následné smrti.

Na Pantaniho pohřeb v jeho rodném Cesenatiku přišlo dvacet tisíc lidí, mezi nimi i fotbalová legenda Diego Maradona a slavný lyžař Alberto Tomba. Jan Ullrich, který byl Pantaniho soupeřem, později vzpomínal, že měl velké problémy a Pantani ho podpořil. Ullrich řekl: „Byl jsem na tom stejně jako Marco Pantani… skoro mrtvý.“ Sám Ullrich později přišel o svá vítězství v Tour de France kvůli dopingu, stejně jako Lance Armstrong.