Zákaz účasti ruských a běloruských gymnastů na evropských závodech je stále platný

Zákaz účasti ruských a běloruských gymnastů na evropských závodech je stále platný

Evropská federace se na nedávném kongresu v Sofii vyslovila proti opětovnému zapojení Ruska a Běloruska do oficiálních soutěží European Gymnastics od roku 2024. Toto rozhodnutí je v rozporu s předchozím rozhodnutím Mezinárodní gymnastické federace (FIG), která povolila ruským a běloruským sportovcům účast na soutěžích za určitých podmínek a s neutrálním statusem od začátku roku 2022.

FIG zakázala ruským a běloruským gymnastům účast na soutěžích loni v březnu, krátce po ruské invazi na Ukrajinu. Toto rozhodnutí bylo učiněno jako politický protest proti agresivnímu jednání Ruska. Nicméně, letos v červenci rozhodl výkonný výbor FIG, že se sportovci z těchto zemí budou moci znovu zapojit do soutěží od roku 2022, pokud splní určitá kritéria a budou soutěžit pod neutrálním statusem.

Evropská federace však nyní vydala prohlášení, ve kterém se vyslovuje proti tomuto rozhodnutí FIG. Valná hromada hlasovala proti návratu ruských a běloruských sportovců do soutěží od roku 2024. Důvodem pro toto rozhodnutí je pravděpodobně stále trvající politická situace a napětí mezi Ruskem, Běloruskem a Evropskou unií.

Toto rozhodnutí Evropské federace může mít vliv na další vývoj v této záležitosti. FIG bude muset zvážit, zda bude trvat na svém rozhodnutí a povolí ruským a běloruským gymnastům účast na soutěžích od roku 2022, nebo zda se přikloní k rozhodnutí Evropské federace a omezí jejich účast až od roku 2024.

Tato situace je důležitá nejen pro gymnastiku, ale i pro celý sportovní svět. Rozhodnutí o zapojení či vyloučení sportovců na základě politických událostí může ovlivnit jejich kariéru a také vnímání sportu jako nestranného a fair play prostředí. Je tedy důležité, aby Mezinárodní federace a kontinentální federace spolupracovaly a hledaly kompromisní řešení, které bude spravedlivé pro všechny zúčastněné strany.